POLÍTICA
Política 17/10/2013

El Parlament basc insta Rajoy a autoritzar la consulta catalana

PNB i EH Bildu demanen al govern espanyol que estableixi un "diàleg imprescindible" amb la Generalitat per fer possible la consulta d'autodeterminació. També ha reconegut la declaració de sobirania

Ara / Efe
2 min

BarcelonaEl Parlament basc ha instat aquest dijous el govern espanyol a obrir immediatament un "diàleg imprescindible" amb la Generalitat per possibilitar la celebració d'una consulta a Catalunya per decidir lliurement i democràticament el futur polític del país. A més, la cambra basca ha acordat reconèixer l'acord del Parlament català de declaració de la sobirania democràtica del poble català "com a subjecte polític i jurídic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes dues qüestions han estat aprovades al ple del Parlament basc pel PNB i EH Bildu (47 vots), que han subscrit una esmena transaccional a una proposició no de llei original de la coalició abertzale. PSE, PP i UPyD (26 vots) han rebutjat la iniciativa.

La via basca

EH Bildu ha portat aquest debat a la cambra de Vitòria a través d'una iniciativa en què proposava "felicitar" la societat catalana i el seu Parlament, mostrar el suport i la solidaritat per fer efectiu el dret a decidir "que correspon a tots els pobles" i " fer front a les negacions i imposicions" que es puguin trobar en aquesta direcció. Finalment, la coalició abertzale i el PNB han consensuat l'esmena que ha tirat endavant instant el govern d'Espanya a dialogar amb l'executiu català perquè se celebri una consulta.

El parlamentari d'EH Bildu i president de Sortu, Hasier Arraiz, en la seva primera intervenció en un ple des de l'inici de la legislatura, ha estès la mà al PNB per "caminar cap a la sobirania" a Euskal Herria. El portaveu del PNB, Joseba Egibar, li ha contestat que el seu partit està disposat a recórrer aquest camí amb EH Bildu i amb la resta dels grups polítics, però ha recordat a la coalició independentista que fins ara hi ha hagut una "estratègia politicomilitar" que "ha fet mal a la via política".

Egibar ha reconegut que Catalunya té el dret a organitzar-se com a subjecte polític, ha destacat que està seguint un procés "impecablement democràtic" i ha advertit que el que està en joc ara és com resoldre el problema de les nacions que no tenen una estructura estatal per poder funcionar en peu d'igualtat.

El PSE i la "ciència-ficció"

José Antonio Pastor (PSE-EE) ha considerat que aquest debat és de "ciència-ficció" i una pèrdua de temps i ha retret a EH Bildu que posi com a prioritat el dret a decidir de Catalunya i no impulsi iniciatives de solidaritat amb els funcionaris, aturats, sanitaris, professors i "centenars d'acomiadats" catalans afectats per les retallades impulsades "per la dreta nacionalista catalana".

Des del PP, Borja Sémper ha enviat una "salutació revolucionària" als milers de bascos que "estan farts, cansats i avorrits del debat identitari" i ha titllat els dirigents polítics catalans d'"irresponsables i interessats" perquè "han portat la política catalana a una espiral de confrontació inèdita en la seva història i a un carreró sense sortida". En un sentit similar, l'únic parlamentari d'UPyD, Gorka Maneiro, ha dit que la via catalana és "antidemocràtica" i ha felicitat, això sí, els catalans contraris a l'emancipació nacional.

stats