Política 12/01/2016

Patxi López vol deixar En Comú Podem sense grup

El PSOE en té prou amb els vots a favor de Ciutadans per aconseguir la presidència del Congrés

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
L’exlehendakariestà a un pas de convertir-se  en el pròxim president del Congrés.

MadridEl PSOE ja té coll avall que aconseguirà la presidència del Congrés. Fonts socialistes van assegurar ahir que confien plenament que Ciutadans donarà suport demà a l’exlehendakari Patxi López en la votació per constituir la mesa de la cambra baixa. El partit taronja finalment s’hauria decantat per tornar al joc d’equilibris en els pactes, com va fer en el seu moment a Andalusia donant suport a Susana Díaz i a la Comunitat de Madrid amb Cristina Cifuentes. De fet, la presidenta de la Junta ja va recordar ahir que “l’acord amb Ciutadans ha sigut bo per a Andalusia”. L’equip d’Albert Rivera evita de moment confirmar l’acord, però reconeix que Patxi López “té uns atributs que farien d’ell un bon president”. És a dir, ja prepara el terreny per a un sí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El missatge se suma a la voluntat de Rivera que al Congrés mani una força de color diferent de la del govern espanyol. Aquesta decisió arracona Podem en les negociacions per a la mesa de la cambra baixa. El PSOE en té prou amb els vots a favor de Ciutadans per aconseguir la presidència i no ha de cedir en la condició sine qua non que havia marcat Podem: tenir quatre grups parlamentaris independents, tres per a les seves aliances territorials. “El reglament diu clarament que no poden tenir grups diferents els partits que no han competit en unes eleccions. És a dir, si el reglament no ho permet no hi ha per què arribar a cap acord”, va dir ahir Patxi López en declaracions als passadissos del Congrés, just abans de recollir l’acta com a diputat.

Això vol dir que En Comú Podem es quedaria sense un grup propi al Congrés. Les diferents aliances territorials del partit morat es reuniran aquest migdia amb Pablo Iglesias per avaluar aquest escenari. El secretari general de Podem va ser ahir a Barcelona per analitzar la situació postelectoral amb el portaveu d’En Comú Podem i l’alcaldessa Ada Colau. Fonts del partit admetien el cap de setmana a l’ARA que cada cop veien més difícil aconseguir grups per separat al Congrés i ja estudiaven les diferents maneres per intentar mantenir la representació territorial en un sol grup.

Els que no es trobaran amb el veto del PSOE seran Esquerra i Democràcia i Llibertat (DL). Fonts socialistes van confirmar ahir a l’ARA que compten que els dos partits catalans tinguin grup propi, malgrat que no van arribar al 15% dels vots a la demarcació de Barcelona, com marca la normativa. “El reglament per a Podem és molt taxatiu, perquè són dos partits que no han competit entre ells, però en el cas d’ERC i DL hi ha un matís que segurament es podrà superar”, van dir les mateixes fonts. Des dels dos partits catalans també asseguren que preveuen tenir grup propi. En cas contrari, ho veurien com un “escàndol”. Per la seva banda, el PP manté que vol seguir presidint el Congrés com a partit més votat. Mariano Rajoy reuneix aquesta tarda la junta directiva estatal a la seu de Génova per acabar d’acordar els noms que proposaran per a la cambra baixa. Però l’aritmètica no els ajuda, i menys després que Ciutadans tingui la intenció d’aproximar-se al PSOE a canvi de més poder a la mesa del Congrés i de fer la traveta als grups de Podem.

stats