CRISI AL PSC
Política 30/01/2013

Navarro dóna "marge de maniobra" al PSC del territori i descarta sancions per als favorables a la declaració

El líder socialista alerta que la "guerra de banderes" està posant en risc la cohesió social als barris més afectats per la crisi

Acn
3 min
Pere Navarro, reunit amb la Federació d'Associacions de Veïns d'Habitatges Socials de Catalunya.

BarcelonaEl líder del PSC, Pere Navarro, ha tret importància a les votacions que els socialistes de diferents punts de Catalunya estan fent amb la declaració de sobirania i que no coincideixen amb la línia oficial. Navarro ha descartat imposar sancions als regidors o diputats provincials que donin suport al text que la cúpula va voler rebutjar al Parlament, i ha assegurat que els socialistes tenen "marge de maniobra al territori" per discrepar o combregar amb la posició oficial. Amb tot, ha considerat "desitjable" que, per exemple, a Barcelona el PSC rebutgi el text. Navarro, a més, ha alertat que la "guerra de banderes" que es viu està posant en risc la cohesió social als barris més pobres de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La declaració de sobirania i el debat nacional català segueix marcant la polèmica al PSC. El text -que va desencadenar la crisi al partit amb la negativa de cinc diputats a votar en contra al Parlament- està arribant als ajuntaments, diputacions i institucions d'arreu de Catalunya on es demana donar-hi suport i adherir-se a les seves tesis. I a molts llocs, els representats socialistes estan prenent posicions que contradiuen el 'no' recomanat per la direcció del PSC.

Malgrat això, Pere Navarro s'ha mostrat aquest dimecres tranquil i ha volgut treure importància a aquest trencament de la línia oficial a part del socialisme municipalista. Tant és així que el líder del PSC ha descartat aplicar o demanar cap sanció ni càstig per als regidors a ajuntaments o membres de les diputacions que votin a favor de la declaració de sobirania i mostrin el seu suport explícit. "El reglament tampoc ho preveu", ha assegurat, tot matisant que és pels diputats al Parlament que les normes internes marquen un codi de sancions i de disciplina de vot.

De fet, Navarro ha volgut minimitzar l'efecte del suport del PSC al text arreu del territori i fins i tot ha justificat les posicions sobiranistes. "Al territori es viuen circumstàncies molt diverses. El que és important és la posició del partit al Parlament, on té importància una declaració com la de sobirania", ha dit, tot afegint que als pobles i ciutats de Catalunya "els companys tenen marge de maniobra per donar suport al que creguin convenient".

Navarro també ha assegurat que no l'ha "sorprès" que en molts ajuntaments o diputacions hi hagi socialistes a favor de la declaració, perquè "el PSC és molt transversal, hi ha molta gent que té diferents percepcions i que viu aquella tensió del debat amb percepció diferent". "En funció de la crispació que hi ha, hi ha companys que agafen la posició que més pot beneficiar al partit", ha sentenciat.

"Seria desitjable" que el PSC de Barcelona votés 'no'

El líder del PSC, però, és conscient de la importància de la votació en el cas de l'Ajuntament de Barcelona, prevista per divendres que ve. És la capital del país i sap que el missatge podria distorsionar el debat que els socialistes tindran dissabte en el seu Consell Nacional extraordinari. És per això que, tot i dir que a ell les discrepàncies que hi pugui haver entre el socialisme barceloní i la cúpula del PSC no li preocupen, ha advertit que seria "desitjable" que "els companys" de l'Ajuntament de Barcelona defensin la mateixa posició que va marcar la direcció del grup parlamentari. Amb tot, ha volgut matisar que el debat és "una riquesa" al PSC i ha recordat que el seu partit no té "una actitud estalinista", i ha tret així importància a la possibilitat que els socialistes acabin donant suport a la declaració de sobirania a la capital catalana.

Pere Navarro ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb dos representats de la Federació d'Associacions de Veïns d'Habitatges Socials de Catalunya, amb qui han volgut debatre possibles iniciatives conjuntes que puguin portar a la cimera anticrisi que s'hauria de celebrar al març. A la reunió, però, Navarro també ha comentat amb l'entitat la "crispació" que es viu als barris amb més problemes econòmics i socials derivats del debat nacional i de les postures del nacionalisme espanyol i català.

"És evident que hi ha una tensió que ha crescut en aquest tema, i que en moments de tanta dificultat econòmica i social, la guerra de banderes no ajuda al fet que hi hagi un nivell de cohesió adequat per afrontar la crisi", ha sentenciat, tot alertant del risc que això suposa. "El debat nacional és important, però sempre s'ha de fer des de la voluntat de voler sumar i no dividir", ha conclòs.

stats