Política 10/07/2017

Òmnium invoca tots els demòcrates amb una campanya en defensa del referèndum

Personalitats de tots els àmbits defensaran l'1-O en una iniciativa que agafa el relleu de la Crida a la Solidaritat

Xavi Tedó
3 min

BarcelonaPersonatges públics del món de la comunicació, l'art, l'esport, la gastronomia o la música participaran en la Crida per la Democràcia, la nova campanya d'Òmnium per defensar el referèndum i fomentar la participació. La intenció és sumar suports que tenen rellevància pública, alguns d'inesperats i sorprenents, per incentivar el vot.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La campanya, que portarà a terme una acció cada setmana, agafa el relleu de la Crida a la Solidaritat dels anys vuitanta, que va contribuir a fer renéixer l'independentisme, i vol ser el punt de trobada dels demòcrates, siguin independentistes o no. La campanya se sustentarà amb les noves tecnologies, i avui ja s'ha presentat el vídeo amb què arrenca.

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha presentat la campanya aquesta tarda a la seu de l'entitat amb l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias; el diputat d'ERC Joan Tardà; l'exdiputat de la CUP David Fernàndez; l'antropòleg Manuel Delgado, i el fundador de Mediapro, Jaume Roures.

"Cal defensar la democràcia davant d'un estat autoritari", ha afirmat Cuixart, que ha remarcat "el caràcter aglutinador" de la Crida a la Solidaritat, sobre la qual se sustenta la Crida per la Democràcia. "Defensarem la democràcia amb dents i ungles", ha sentenciat Cuixart.

Roures ha parlat de la guerra bruta de l'Estat aprofitant la presentació del documental que acaba de realitzar, 'Las cloacas de Interior', i que s'emetrà dijous i divendres en cinemes d'arreu del país sota l'impuls d'Òmnium en el que és la primera acció de la campanya. Una de les víctimes de la guerra bruta, Xavier Trias, ha afirmat que donarà suport a la Crida, perquè aquestes campanyes difamatòries "són coses que es fan en dictadures".

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, s'hi ha sumat perquè considera que és una "crida imprescindible, com la lluita contra el servei militar o a favor del català a l'escola d'anys enrere. "Ens hem de posar al servei d'aquestes lluites per construir un país cohesionat", ha assenyalat Sabater, que ha deixat clar que "no podem convertir en normal la vulneració dels drets democràtics". L'alcaldessa ha posat l'accent en el fet que l'1-O és "la gran revolta per acabar amb el règim del 1978".

L'activista i exdiputat de la CUP David Fernàndez ha subratllat que "el referèndum és la forma més civilitzada de resoldre un conflicte", per mostrar el seu suport a una crida que ha qualificat de "democratitzadora". "L'única fractura en aquest país és l'exclusió social amb un 23% de persones que viuen sota el llindar de la pobresa".

El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha assegurat que "la democràcia espanyola se la juga amb el Procés", i ha fet una crida a sumar-se al referèndum a les forces d'esquerra espanyoles en referència a Podem, que refusa la consulta.

L'antropòleg Manuel Delgado, militant d'EUiA, ha recordat l'acusació que pesa sobre el coordinador general del seu partit, Joan Josep Nuet, abans de fer una crida a aturar les crítiques cap als comuns pel seu posicionament ambigu amb l'1-O: "Tinc la convicció moral que a l'hora de la veritat els comuns estaran on sempre han estat per la seva tradició de lluita". "Aquesta lluita té una dimensió antifeixista, perquè no han marxat mai, i és hereva de tradicions passades", ha sentenciat.

Crida als comuns

Sobre el posicionament dels comuns, Trias ha lamentat que "no compleixin amb el que van prometre a les eleccions", en relació al compromís d'Ada Colau durant la campanya electoral de donar suport al referèndum. "El compromís amb el referèndum és inqüestionable", ha replicat Sabater, que ha atribuït la decisió a la transversalitat de l'espai. "L'enemic del dret a decidir no són els comuns", ha etzibat l'alcaldessa.

Tardà s'ha mostrat esperançat que Catalunya en Comú aposti per fer campanya i ha afirmat que "el punt de trobada al final serà la crida a la participació". "Si hi ha carrer i mobilització, els comuns hi seran, perquè no poden quedar-se a casa", ha anotat Delgado. "Entre qui rep i qui pega mai es pot ser neutral", ha afegit Fernàndez, que ha reconegut que li sap greu que els comuns no se sumin al referèndum.

stats