Política 13/07/2015

Principi d'acord entre CDC i ERC per a una llista unitària el 27-S

Josep Rull i Oriol Junqueras anuncien un pre-acord que demà serà traslladat a les entitats i a la resta de partits. L'acord fira al voltant de la concreció del full de ruta post 27-S per fer efectiva la independència. S'esbossa una llista unitària almenys amb Mas i Junqueras 

Ara
2 min
Oriol Junqueras i Marta Rovira, en sortir de la cimera a palau / PERE VIRGILI

BarcelonaEl coordinador general de Convergència Democràtica, Josep Rull, ha anunciat un "principi d'acord" amb Esquerra Republicana (ERC) per fer una candidatura unitària de cara al 27-S. El "possible principi d'acord" tambe l'ha ratificat més tard el líder d'ERC Oriol Junqueras. Després de tres hores de reunió al Palau de la Generalitat en solitari -en portaven nou, en total-, les dues formacions han aconseguit un pre-acord que demà exposaran a les entitats sobiranistes i a les resta de partits que donen suport a la independència, entre ells la CUP. Rull ha dit que el pre-acord té unes "bases molt sòlides" i s'ha mostrat convençut que els catalans i les catalanes tindran el 27-S una "excel·lent eina per aconseguir la independència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha explicat aquest dilluns en finalitzar la cimera amb les forces independentistes i després només amb CDC que "hi ha un possible acord que haurem de traslladar a les entitats i les forces polítiques, per conèixer la seva opinió, que la validin i la millorin". En tot cas, el líder dels republicans no ha volgut concretar les bases d'aquesta entesa, malgrat que sí que ha explicat que han "insistit en concretar els mecanismes per exercir la independència". "Si tot això es concreta demà, sí que estarem satisfets", ha insistit. Amb tot, el líder d'ERC s'ha mostrat "esperançat i raonablement satisfet" del principi d'acord.

Independència, pas a pas

Segons han informat a l'ARA fonts coneixedores de les negociacions, els republicans s'obren ara a una llista conjunta de la societat civil amb presència de Mas i Junqueras. ERC ho condiciona a la concreció de cadascun dels passos detallats del full de ruta acordat el mes de març. La CUP s'ha plantat en la seva última proposta: llista unitària sense polítics en actiu o aniran pel seu compte. L'acord, en el sentit que siguin, pensen fer-lo públic amb tots els detalls el dimecres.

Fins que les entitats sobiranistes i partits com Demòcrates de Catalunya i Moviment d'Esquerres no el validin, però, Junqueras no dóna per fet l'acord. De fet, ha apostat per intentar sumar-hi la CUP: "Com més siguem i més sumem, millor". Si la resta d'entitats i forces polítiques abracen l'acord, el validaran les cúpules de CDC i ERC, que l'hauran de ratificar definitivament.

stats