PAÍS VALENCIÀ
Política 02/11/2015

Puig vol ser l’abanderat de la reclamació del nou sistema de finançament

Salvador Almenar
2 min
Puig vol ser l’abanderat de la reclamació del nou sistema de finançament

València1.300 milions addicionals per al 2016

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, viatja avui a Madrid per reunir-se a la Moncloa amb el president espanyol, Mariano Rajoy. Després d’haver esperat quatre mesos perquè arribés aquesta trobada que el cap del govern valencià va sol·licitar el seu primer dia de mandat -el 29 de juny-, Puig arriba a aquesta reunió amb un objectiu prioritari: arrencar a l’ara president en funcions i candidat del PP a la reelecció el compromís de millorar el finançament del País Valencià i un calendari concret amb les dates previstes per abordar aquesta reforma.

El president valencià li demanarà que si després de les eleccions del 20 de desembre continua ocupant la Moncloa aprovi un nou model de finançament no més tard del 2016. Però no serà l’única reivindicació, ja que Puig sol·licitarà al president del govern espanyol un finançament transitori d’almenys 1.300 milions d’euros per al pròxim exercici, i fins que entri en vigor el nou model, que permetin al govern valencià fer front a la despesa dels serveis bàsics que ara, amb les actuals transferències corrents de l’Estat, no pot pagar en la seva totalitat. A més, segons van explicar fonts de la Generalitat a l’ARA, Puig també exigirà a Rajoy que el seu govern transfereixi a la Generalitat els sobrants del FLA que li corresponen per pagar el deute acumulat d’anys anteriors.

Diàleg: la solució per a Catalunya

Des de l’inici del seu mandat, el president valencià ha volgut liderar la reivindicació de la reforma del sistema de finançament. El fet que Catalunya i Andalusia estiguin al marge d’aquesta demanda -la primera per raons polítiques òbvies i la segona perquè el model actual no li penalitza gaire- fa que Ximo Puig hagi vist l’ocasió perfecta per mirar d’abanderar aquesta negociació. Un objectiu gens intranscendent, ja que aconseguir aquesta posició seria molt beneficiós per als interessos del País Valencià, un territori històricament maltractat pels diversos sistemes de finançament aprovats pel PP i el PSOE.

En la reunió Puig té previst parlar també d’infraestructures i fer un repàs a la situació política actual. En aquest sentit, el president valencià traslladarà a l’espanyol la necessitat de dialogar amb els partits de Catalunya per trobar una solució al full de ruta sobiranista. Una solució que, per a Puig -tot i no agradar a ningú menys al PSC-, passaria, en primer terme, per retornar a l’Estatut del 2006.

stats