Política 09/09/2017

Puigdemont avisa que l'1-O segueix vigent perquè "cap tribunal el podrà tombar"

El president afirma que el Govern "ja ho té tot en marxa"

Gerard Pruna
3 min
Puigdemont reivindica la via "pacífica" de Catalunya i insta la societat a preparar-se pel tram decisiu

BarcelonaNi un pas enrere amb l'1-O tot i les suspensions del Tribunal Constitucional (TC) i les querelles de la fiscalia. Aquest ha estat el missatge que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha traslladat aquest dissabte als consellers nacionals del Partit Demòcrata (PDECat), als quals ha enviat un missatge de tranquil·litat malgrat que l'Estat ja ha activat l'ofensiva legal per aturar el referèndum. "Això comença i acabarà bé", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A diferència del 9-N, aquesta vegada la suspensió del referèndum per part del TC no ha aturat res. El Govern continua emetent la campanya institucional i s'han posat en marxa les sindicatures electorals de demarcació. "Van tard", ha afirmat Puigdemont, que ha assegurat que el Govern "ja ho té tot en marxa", i ha defensat que l'1-O és vigent perquè "cap tribunal el podrà tombar". "I menys un Tribunal Constitucional deslegitimat i en conxorxa amb l'executiu espanyol", ha alertat.

"Farem tot el que calgui per tirar endavant el mandat popular i protegir els nostres treballadors públics i proveïdors", ha continuat Puigdemont, que ha opinat que el govern espanyol ja ha pogut comprovar la determinació de l'executiu català i, per això, ara l'estratègia passarà per intentar evitar que es voti i desincentivar la participació amb "por i amenaces".

Per això, en prendre la paraula ha volgut enviar un missatge d'afecte al "club dels querellats" i al "club dels advertits". "El primer de tot per començar a guanyar és l'acompanyament. Combatre la sensació de solitud que volen imposar-nos perquè l'estratègia de la por ens desactivi", ha avisat.

Com ja va fer ahir des de Sant Joan Despí, ha animat els catalans a ser conscients de "l'immens poder que tenen a les mans". "Si l'1-O les urnes estan plenes de vots, cada vot és una garantia", ha continuat Puigdemont, que ha opinat que "ningú podrà dir que quan les urnes surtin plenes de vots allò no té garanties".

Tot i que no s'ha adreçat directament als comuns pel seu nom, Puigdemont sí que ha incidit molt en el debat sobre les garanties o no del referèndum, el principal escull que situa l'espai d'Ada Colau per sumar-se obertament a l'1-O. Així, ha defensat que davant dels procediments i els reglaments cal posar-hi els drets humans.

"Qualsevol garantia democràtica que no es pugui posar a les mans del poble, serà garantia, però no serà democràtica". "Qualsevol garantia que algú ens vulgui vendre com a democràtica, ha d'acabar amb una pregunta: 'Em deixarà votar o no?' Si això no es pot posar a les mans del poble, no son garanties", ha conclòs.

A més, ha afirmat que no sent que els seus drets estiguin més protegits en mans d'aquells que fan guerra bruta, "assetgen impremtes i encerclen mitjans de comunicació locals", en al·lusió als operatius que està desplegant la Guàrdia Civil per buscar material dels preparatius per al referèndum.

ARANWS20170909_0207La Guàrdia Civil entra al setmanari 'El Vallenc' a la recerca de preparatius per a l'1-O

Ovació als inhabilitats pel 9-N davant la pressió al patrimoni

Abans de la intervenció de Puigdemont, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha volgut donar escalf als inhabilitats pel 9-N que un cop més han notat aquesta setmana "l'alè de l'Estat" –en al·lusió a l'actuació del Tribunal de Comptes–. Tots ells han estat rebuts amb un llarguíssim aplaudiment i crits de "No tenim por".

Un gest que s'ha repetit més tard amb els consellers del Govern i els diputats del PDECat que aquesta setmana han aprovat al Parlament la llei del referèndum i la llei de transitorietat, així com amb els alcaldes que ja han donat suport a l'1-O i, finalment, amb el president de la Generalitat.

Conferència política del PDECat després del referèndum

El PDECat afronta també una tardor intensa en l'àmbit intern. A més del trasllat de la seu actual a una de nova tot just un any després d'estrenar-la, el partit ha de continuar amb el procés de designació de candidats municipals, però també ha de començar a triar el pròxim candidat a la Generalitat. L'objectiu de la formació ara mateix és culminar el camí cap al referèndum, però a porta tancada Pascal ja ha posat deures als seus consellers nacionals.

La líder del partit ja fa mesos que incideix en la necessitat de marcar perfil i convertir-se en un partit útil per a la societat catalana un cop ja hagi passat el referèndum. Aleshores, ha dit avui a porta tancada, s'haurà acabat Junts pel Sí i arribarà l'hora de fer que el PDECat funcioni sol a escala parlamentària. De cara a reforçar aquesta construcció de l'espai de centre macronià que va reivindicar Pascal a la conferència ideològica del partit fa mesos, la formació té previst celebrar una nova conferència política després de l'1-O.

stats