Política 23/03/2017

Puigdemont reclama que la Fiscalia investigui les afirmacions de Margallo

El president de la Generalitat considera "impresentable" l'actuació de l'exministre d'Afers Exteriors espanyol, que va afirmar que deu "favors" a diversos països perquè es posicionessin en contra del procés sobiranista

Acn
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al seu despatx del Parlament

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respòs a les paraules de l'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García Margallo quan va afirmar que devia "favors" a diversos països perquè es posicionessin en contra del procés sobiranista català. Puigdemont considera que és "impresentable" que la política exterior espanyola estigui "condicionada al suport que donin països tercers, com el Vaticà o les repúbliques bàltiques, al procés català".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aquest motiu, el president ha reclamat "explicacions", que Margallo comparegui al Congrés dels Diputats -una petició que han formalitzat ERC i el PDECat- i que la Fiscalia investigui l'exministre per saber "si s'ha fet un ús dels recursos públics inapropiat" per "anar contra una part de l'Estat". Puigdemont també es pregunta si l'Estat pensa "pagar els favors" que afirmava deure Margallo a diversos països. Precismenta, el president voldria que els països que citava Margallo -com els països bàltics, el Vaticà o Canadà- "diguessin alguna cosa".

Puigdemont s'ha mostrat perplex davant les afirmacions de Margallo i ha recordat que molts grups polítics es van "escandalitzar" amb les conferències de l'exsenador Santi Vidal i ell mateix va acabar plegant. Ara, el president espera que "la indignació d'aquests grups augmenti fins a tal punt que demà mateix exigiran la compareixença de Margallo al Congrés, que formaran una comissió d'investigació i, si convé, portaran el cas a fiscalia perquè s'ha fet un ús dels recursos públics inapropiat".

Però el president també ha anat més enllà i ha posat en dubte que les actuacions que Margallo ha admès que feia per impedir el suport internacional al procés sobiranista, s'hagin aturat. "Ens podem esperar de tot", ha dit Puigdemont, en referència a l'executiu de Mariano Rajoy, perquè "el govern actual no ha desmentit Margallo". A més, segons ha explicat, el mateix govern espanyol seria qui hauria "d'estar pagant els favors que ha demanat ell". Si no el desmenteixen, ha dit, "és evident que pensen pagar els favors".

Les declaracions de l'exministre demostren, segons Puigdemont, la denúncia que feia constantment el Govern sobre els entrebancs que posava l'Estat perquè la Generalitat "no fos rebuda ni tinguda en compte" a nivell internacional. "Han fet tot el possible perquè els catalans no ens expliquem al món", ha sentenciat.

De totes maneres, el president ha avisat que la Generalitat "no es tallarà ni un pèl" per parlar "amb més gent" sobre el procés sobiranista". "Ho continuarem fent, ens continuarem explicant perquè malgrat el que ha fet Margallo, hi ha interès", ha assegurat. Les actuacions de Margallo "encara estimulen més a marxar de l'Estat", ha conclòs Puigdemont.

Repercussió internacional

L'actuació de Margallo ha despertat també crítiques a nivell internacional. L’exministre d’Exteriors i de Defensa del govern de Letònia, Artis Pabriks, ha criticat a Twitter les paraules de l’exministre d’Afers Exteriors espanyol. “Els pactes secrets, si existeixen, tenen poc recorregut com a norma perquè no tenen base moral”, ha assegurat Pabriks, que va ser ministre de Defensa al govern de Valdis Dombrovskis, ara vicepresident de la Comissió Europea. Pabriks comparteix grup parlamentari a l’Eurocambra amb el PP espanyol.

stats