Política 09/04/2012

Rajoy vol que les autonomies estalviïn 10.000 milions més a l'any en educació i sanitat

El president espanyol es reuneix amb l'equip econòmic i els titulars d'Educació i Sanitat, després de les tensions internes de les últimes hores

Efe
2 min

madrid @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El govern espanyol imposarà una retallada extra a les autonomies de 10.000 milions a l'any en sanitat i educació. Així es desprèn del comunicat que ha emès l'executiu central després de la reunió del president Mariano Rajoy al Palau de la Moncloa amb els seus ministres econòmics i amb els titulars de Sanitat i Educació. La trobada s'ha fet després que el ministre d'Economia Luis de Guindos hagi dit aquest dilluns al matí que era partidari que les rendes més altres paguin per la sanitat pública. El PP l'ha desmentit més tard.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El comunicat del govern espanyol diu que l'executiu vol aconseguir una "major racionalització, eliminació de dupliciitats i eficiència de gestió dels grans serveis públics". No fa referència directa a les comunitats autònomes, però la magnitud dels 10.000 milions d'estalvi fa preveure que la mesura afectarà les conselleries de Salut i Educació de les comunitats autonòmes, que són, de fet, les que tenen les competències. Aquest dilluns, en una entrevista a 'El Mundo', el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja ha dit que s'ha de "revisar, reequilibrar i ordenar l'Estat autonòmic".

Tot i l'ambiguitat del comunicat, l'executiu espanyol ha especificat a Europa Press, que la retallada de 10.000 milions se suma a l'ajust de 27.300 milions que ja recullen els pressupostos generals de l'Estat –que s'estan tramitant al Congrés–, dels quals 17.800 corresponen a l'Estat. La retallada és anual.

Segons fonts del govern espanyol, el nou anunci s'explica per l'increment de la prima de risc dels últims dies i per les caigudes a la borsa.

A més d'aquest estalvi en les àrees educativa i sanitària, Rajoy i els seus ministres han definit els continguts del programa d'estabilitat 2012-1015 i el Programa Nacional de Reformes d'Espanya 2012.

stats