CORRUPCIÓ
Política 24/07/2017

Rajoy desapareix a les portes de testificar pel cas Gürtel

El PP nega que estigui preparant el judici i assegura que no l’han mai vist “tan tranquil”

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Rajoy el 6 de juliol a Hamburg abans de participar en la reunió del  G-20.

MadridMariano Rajoy ha desaparegut del mapa. En la seva agenda presidencial només hi figuren dos actes aquesta setmana: el lliurament dijous a la Moncloa de les medalles d’or al mèrit al treball -que coincidirà amb la publicació de les dades de l’EPA positives en plena temporada alta estival- i l’últim consell de ministres divendres abans de marxar de vacances. Ni rastre de la declaració com a testimoni en el cas Gürtel demà a les 10 h a l’Audiència Nacional, el primer cop des de la Transició que un cap de l’executiu en actiu s’asseurà davant d’un tribunal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del PP neguen, de portes enfora, que la nul·la activitat institucional del president del govern espanyol sigui perquè està preparant el judici, i asseguren que no l’han vist mai “tan tranquil”. Ara bé, aquest dilluns no va assistir a la reunió del comitè de direcció dels populars a Génova. I no tenia cap altre acte oficial que l’hi impedís “per motius d’agenda”, tal com va al·legar el vice secretari general del PP, Fernando Martínez-Maillo.

Fonts del PP admeten que Rajoy s’està tornant a estudiar els estatuts del partit per respondre amb detall al que li pregunti l’acusació popular, que exerceix l’Associació d’Advocats Demòcrates per Europa (Adade). No li valdran evasives ni simples “sí” o “no”. A més, el PP preveu que els advocats buscaran el seu “minut de glòria” i que també aprofitaran per preguntar-li pels papers de Bárcenas. L’estratègia que seguirà Rajoy serà la dels seus excompanys de files. Ja han desfilat per l’Audiència tant els ex secretaris generals del PP Francisco Álvarez Cascos, Javier Arenas i Ángel Acebes, com els exministres Rodrigo Rato (Economia) i Jaime Mayor Oreja (Interior). Tots ells van desvincular la seva feina orgànica de la dels extresorers.

Manifestacions a l’Audiència

Manifestacions a l’Audiència Al PP calculen que la declaració serà breu i que el llast de la corrupció ja està amortitzat. Però no tenen clar si els màxims càrrecs del partit flanquejaran Rajoy fins a l’entrada a l’Audiència perquè podria ser “contraproduent”. Està previst que centenars de manifestants envoltin la seu judicial, ubicada en un dels polígons industrials de San Fernando de Henares. La Coordinadora 25S, coneguda per les convocatòries que cridaven a “envoltar” el Congrés, ha anunciat que es concentrarà a l’Audiència per denunciar que el PP és “el partit de la màfia”.

Rajoy buscarà desvincular-se dels fets en tot moment. Tal com va repetir ahir Martínez-Maillo, defensarà que ell no tenia “res a veure” -com marquen els estatuts del PP- amb les campanyes electorals del 2003 dels dos municipis madrilenys investigats: Pozuelo i Majadahonda. L’època de la Gürtel que es jutja és del 1999 al 2005. Durant aquest període Rajoy va dirigir les campanyes de José María Aznar del 1996 i del 2000, però no les municipals. A més, esgrimirà que, amb l’inici del seu mandat com a president del PP el 2004, l’empresari Francisco Correa -al centre de la trama- va deixar de treballar per a Génova. És a dir, que ell va fer fora Correa, tal com recordava ahir Martínez-Maíllo.

Els populars consideren que Adade, igual que Manos Limpias, és el braç armat dels socialistes. “Serà el PSOE el que estarà preguntant a Rajoy amb l’objectiu de treure’n rendiment polític”, va afegir Maíllo.

Tot i no tenir “res a veure” amb la trama, Rajoy s’ha blindat aquesta setmana per poder preparar a consciència aquest moment.

stats