ELECCIONS ESPANYOLES
Política 04/10/2015

Rajoy s’erigeix en mur contra el sobiranisme pensant en el 20-D

El PP descarta una reforma constitucional a mida per a Catalunya

Salvador Almenar
2 min
Rajoy s’erigeix en mur contra el sobiranisme pensant en el 20-D

ValènciaPoc més de 24 hores després d’anunciar que les eleccions espanyoles se celebraran el 20 de desembre, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va deixar clar quins seran els eixos del discurs amb el qual aspira a prolongar durant quatre anys més la seva estada a la Moncloa. Ahir en un acte de partit celebrat a València -el primer en públic des de l’anunci de la data electoral-, el líder del Partit Popular va donar el tret de sortida a una precampanya en què la recuperació econòmica, la situació de Catalunya i la regeneració democràtica tindran molt de pes en les seves intervencions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Catalunya serà un element clau en la contesa electoral del 20-D. Després de la victòria dels partits independentistes en els comicis del dia 27, els partits espanyols busquen la manera d’oferir una proposta que sedueixi els sobiranistes i que els doni motius per voler-se quedar a Espanya. Sembla complicat, però, que el PP convenci ningú, ja que tot i que ahir el ministre d’Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va defensar també a València el “diàleg” amb Catalunya, minuts després Rajoy en la seva intervenció va tornar a tancar la porta a qualsevol reforma constitucional que doni un tracte diferenciat a Catalunya. En aquest sentit, el candidat del PP a la Moncloa va assegurar que mentre ell tingui responsabilitats de govern el seu partit “no parlarà de res que afecti la sobirania nacional, la unitat d’Espanya i la igualtat entre espanyols, visquin on visquin”.

“Separats restem”

Malgrat que Rajoy va evitar parlar obertament de la situació catalana, va prometre fer “tots els esforços que hagi de fer” i tota la “pedagogia” que calgui per vendre les bondats d’una Catalunya integrada a Espanya. “Junts sumem i separats restem. Això és llei de vida”, va dir un Rajoy que va lloar, en contraposició als plantejaments independentistes, els posicionaments del PP valencià en la defensa de la llengua “sense imposicions” i de la singularitats dels valencians dins d’una Espanya plural però unida.

Rajoy va dedicar gran part de la seva intervenció a les qüestions econòmiques i com ja va fer durant la campanya de les eleccions autonòmiques del maig va plantejar la cita electoral del mes de desembre com l’oportunitat perquè els ciutadans triïn entre “recuperar-se o tornar a la crisi”, i va dir que els vots adreçats als populars són els únics que, davant una coalició “d’amateurs [en al·lusió a Podem] i un PSOE radicalitzat”, garanteixen “consolidar la recuperació econòmica i el creixement de l’ocupació”.

D’altra banda, el líder del PP -com ja és habitual en campanya- es va comprometre si guanya les eleccions a dur a terme una rebaixa fiscal el 2016 que afectarà l’impost de societats, l’IRPF i l’IVA.

Per acabar, i amb el cas de l’exministre d’Economia Rodrigo Rato en plena efervescència, va arribar el torn dels propòsits d’esmena. Recollint el guant de la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig -que va demanar perdó als militants “per les conductes d’alguns que ens han avergonyit”-, Rajoy va presentar el seu partit com una formació que ha sabut regenerar-se. En aquest sentit, el president va instar els dirigents populars a sentir-se orgullosos de la feina feta malgrat els “errors” que s’hagin comès. “Uns errors -en al·lusió a la corrupció- que mai repetirem”, va assegurar.

stats