Política 26/09/2017

Rajoy suspèn el viatge oficial a Estònia per la imminència de l'1-O

El president espanyol tenia previst estar-se fins divendres en una cimera informal europea

Efe
1 min
Mariano Rajoy ahir a Brussel·les, on va assistir a la cimera europea sobre els refugiats.

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha decidit cancel·lar el viatge que tenia previst fer aquesta setmana a la capital d'Estònia, Tallinn, per assistir a una cimera informal europea a causa de la situació que es viu a Catalunya i l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de tornar a Madrid al matí des de Washington, on es reuneix aquest dimarts amb el president dels Estats Units, Donald Trump, Rajoy tenia previst desplaçar-se la tarda de dijous a Tallinn per assistir a un sopar dels líders de la UE previ a la cimera que mantindran el divendres, 29 de setembre.

Aquesta cita sobre l'agenda digital europea es desenvoluparà a dos dies vista de la data en la qual els independentistes catalans pretenen celebrar un referèndum.

La situació que es viu a Catalunya és la que, segons fonts del govern espanyol, ha motivat principalment Rajoy a cancel·lar aquest viatge.

Si Rajoy era a Tallinn divendres, els pressupostos haurien sigut tramitats pel govern sense que ell presidís la reunió del consell.

Per això s'havia estudiat la opció d'avançar la reunió del consell de ministres i celebrar-la, per exemple, dijous, perquè Rajoy hi assistís i després es desplacés a Tallinn.

Finalment, el president del govern espanyol s'ha decantat per anul·lar aquest viatge, una decisió que l'executiu ja ha comunicat als màxims responsables de les institucions europees.

Les fonts del govern espanyol destaquen que la cimera europea de Tallinn té un caràcter informal i això facilita que Rajoy pugui absentar-se'n, ja que en les d'aquest tipus no es prenen decisions.

stats