Política 10/07/2015

Ros, sobre el pacte amb Ciutadans: "No m'he venut l'ànima"

L'alcalde de Lleida garanteix que el "català no recularà" a la Paeria tot i acabar amb el seu ús preferent i defensa que l'acord s'ha segellat pel bé de la governabilitat

Ara
2 min
L'alcalde Àngel Ros en una imatge d'arxiu /ACN

Barcelona"No m'he venut l'ànima. Jo sóc un socialdemòacrata catalanista i puc pactar amb un partit que no ho és". En aquests termes s'ha expressat aquest divendres l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, en declaracions a 'El Món a RAC 1' i 'El Matí de Catalunya Ràdio' a l'hora de justificar l'acord que el PSC ha segellat amb Ciutadans al consistori i que inclou punts polèmics com acabar amb l'ús preferent del català a la Paeria o el compromís de no impulsar cap iniciativa que "tingui com a objecte subvertir l'ordre constitucional". Ros ha defensat que el pacte s'ha fet "en bé de la governabilitat" i després de fer una oferta a CiU, que és segona força a la ciutat, per formar un govern de coalició, que els nacionalistes no van acceptar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ros ha argumentat que la "línia dominant del pensament catalanista l'ha fet evolucionar cap a l'independentisme", però que els socialistes no volen fer aquesta evolució i ha reiterat, en aquest sentit, que defensen que el que s'ha de fer a Catalunya és una consulta sobre els diferents models possibles i no només sobre independència i que el PSC defensa una reforma de la Constitució que permeti l'estat federal.

L'alcalde de Lleida ha garantit que la revisió del reglament d'ús del català que s'ha acordat "no en farà recular l'ús". Segons Ros, el que es fa és una actualització perquè el text data de l'any 1996 i cal adaptar-lo a l'actual situació lingüística i a la cooficialitat de català, castellà i aranès. Ha assegurat que la revisió la faran experts -de la mà del Consorci de Normalització Lingüística- per comprovar si el reglament s'adapta a la legislació i ha dit que, en qualsevol cas, PSC i C's no sumen prou regidors com per aprovar la revisió sense el suport de d'altres forces.

Ros ha reconegut que a la ciutat no hi ha hagut un conflicte lingüsístic, però ha apuntat que si un partit demana actualitzar el reglament que data del 96, no s'hi poden negar. Ha destacat, també, que el seu partit no vol fer servir la llengua com un "element de confrontació".

Sobre el veto al suport a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Ros ha assegurat que "l'entrada de la Paeria a l'AMI ja es va rebutjar fa anys en una moció municipal", i sobre els impediments a la col·locació de símbols ideològics als edificis públics i espais públics, ha afegit que "el símbol és la senyera i és la que es penja a la Paeria" i ha subratllat que en aquest sentit "no hi ha canvis sensibles".

stats