Política 18/09/2014

El PSOE posarà fil a l'agulla a la proposta de reforma federal després del 9-N

Pedro Sánchez coordinarà l'estratègia amb el PSC en un consell de política federal poc abans d'aquella data

Europa Press
2 min

MadridEl secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, reunirà per primera vegada el nou consell de política federal, que integra els seus líders territorials i que presideix l'andalusa Susana Díaz, entre finals d'octubre i principis de novembre, abans del dia 9, en què està programada la consulta catalana. Un cop superada aquesta data, els socialistes impulsaran la seva proposta de reforma de la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han informat fonts socialistes a Europa Press, encara no s'ha fixat una data concreta per a la celebració d'aquest conclave, que es reunirà per primera vegada des que Sánchez va arribar a la secretaria general del PSOE, però està previst se celebri a partir de finals del proper mes.

Aquest òrgan és l'encarregat d'avaluar les polítiques del partit que afecten la cohesió territorial i les relacions entre les comunitats autònomes i entre aquestes i l'Estat. Sánchez ja va anunciar que tenia intenció de reforçar el seu paper i convocar-lo amb assiduïtat.

En l'anterior etapa no es va complir la previsió que es reunís cada dos mesos. L'última vegada que ho va fer va ser el juliol de 2013 i d'aquí en va sortir la Declaració de Granada, amb la qual els socialistes afirmaven el compromís pel federalisme però sense incloure el dret a decidir.

En la seva primera convocatòria és previsible que Catalunya centri l'agenda. A aquest òrgan hi està convidat també el nou primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Posar fi a l'immobilisme

Els socialistes estan convençuts que el referèndum del 9-N no es farà perquè és il·legal, però creuen que cal una resposta davant la "crisi d'estat" que travessa el país i que, segons ells, passa per introduir canvis a la carta magna.

El PSOE té previst presentar la proposta de reforma constitucional formalment a la resta de partits en una ronda de contactes per a la qual encara no té data, però que no serà de forma immediata. L'objectiu és plantejar la reforma quan considerin que s'obre l'espai propici per a la discussió. I aquest moment pot arribar després del 9 de novembre. Un cop passada aquesta data, el PSOE considera que no es podrà continuar amb l '"immobilisme" del qual acusen el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i creuen que serà el moment de "fer política".

stats