Política 21/03/2013

Duran demana centrar-se en la sortida de la crisi i diu que ERC “s'anirà desenganxant” de CiU

El portaveu de CiU a Madrid diu que la consulta es pot posposar i ha de ser legal, i que, per tant, és imprescindible el diàleg amb el govern espanyol

Joan Faus
2 min
El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, durant la seva intervenció en l'esmorzar organitzat per Fórum Europa aquest dijous / EFE

MadridEl portaveu de CiU al Congrés de Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, ha considerat aquest dijous a Madrid que la independència de Catalunya no seria positiva per a Espanya, però ha evitat dir si tampoc ho seria per a Catalunya. "L'adéu Espanya no seria bo per a Espanya. Alguns de vostès podrien dir que és dolent per a Catalunya, la meva opinió me la reservo", ha afirmat en la seva intervenció en un esmorzar informatiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran ha assegurat que "la vocació més intensa de Catalunya ha estat regenerar Espanya, però Espanya no contesta i sempre hem trobat una paret", i ha considerat que seria un "greu error" dir que la crisi entre Catalunya i Espanya "no té sortida". En aquest sentit, ha instat Madrid a moure peça: "Podem fer moltes coses junts, però no amb l'estructura actual. Cal que el govern central posi propostes sobre la taula, no és un problema només de Catalunya, sinó del conjunt d'Espanya, si no, ens estaríem equivocant greument".

En el torn de preguntes, Duran ha fet una crida al diàleg i a "aprofundir en l'epicentre del conflicte" sense que suposi abandonar el procés sobiranista, encara que ha volgut deixar ben clar que la "prioritat" ha de ser la sortida de la crisi. Una opinió que, ha dit, comparteix la Generalitat. "S'imposa per sentit comú que si és l'únic que pot ajudar a resoldre l'asfíxia financera, no intentis mantenir diàleg en tots els fronts. Hi ha una claríssima voluntat d'orientar l'acció política cap al diàleg amb el govern central, però caldrà veure la predisposició del govern central". I ha afegit: "Crec que això no suposa abandonar la consulta". Tot i així, ha tornat a afirmar que "ningú ha dit" quina serà la pregunta de la consulta, que es pot posposar més enllà del 2014 i que s'haurà de fer "sota el marc de la llei".

En aquest sentit, ha insistit que el diàleg és necessari per dur a terme la consulta i ha insinuat que s'oposa a una declaració unilateral d'independència. "Existeix una impressió creixent que difícilment podrà fer-se una consulta sota un marc legal si no és parlant amb el govern central. La conjuntura hauria de canviar, i li convé tant a Catalunya com a Espanya", ha subratllat.

Finalment, el portaveu al Congrés ha posat en dubte el pacte entre CiU i ERC a Catalunya. "La meva impressió és que ERC s'anirà desenganxant de CiU", ha dit. En aquest sentit, ha assegurat que ell és "lleial" a l'acord amb els republicacions, però que és "evident que hi hagut signes públics" que ERC s'està "desmarcant de les directius" del Govern, per exemple, en el cas de la Corporació Catalana de Mitjans.

Entre els assistents al col·loqui hi havia la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría; el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, i el president del Tribunal Constitucional, Pascual Sala. També hi havia destacats empresaris. És un gest significatiu, perquè a l'últim esmorzar informatiu a Madrid del president de la Generalitat, Artur Mas, que es va celebrar just després de la Diada, no hi va assistir cap membre de l'executiu de Mariano Rajoy.

stats