Política 10/07/2017

Santamaría acusa el Govern de "provocar" per causar una "sobrereacció" de Rajoy

La vicepresidenta espanyola creu que l'executiu català viu "d'anuncis"

Europa Press
2 min
Demà, al debat a quatre, Rajoy ha delegat la representació en Sáenz de Santamaría: si en surt bé, guanyarà embranzida com a relleu per liderar el PP, pensant a frenar l’auge d’un Albert Rivera ben situat a les enquestes.

MèridaLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit aquest dilluns que "la força de les lleis no necessita una sobreactuació ni una sobrereacció" en ser preguntada per la possibilitat que l'executiu recorri a l'article 155 per evitar el referèndum a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El president del govern [espanyol] ha estat molt clar: ell ho farà tot en el marge que estableix la llei. Nosaltres no entrarem en provocacions de la Generalitat de Catalunya. Crec que és el que estan buscant, el referèndum no se celebrarà i no direm una paraula més alta que una altra perquè la llei i sobretot la força de la democràcia, que és la força de les lleis, no necessita ni sobreactuació ni sobrereacció", ha afegit.

"El referèndum no se celebrarà i és un fracàs polític de la Generalitat", ha reiterat fins en tres ocasions durant la roda de premsa oferta a Mèrida, després de mantenir una reunió de treball amb el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara.

Sáenz de Santamaría ha manifestat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hauria de reflexionar sobre "el fracàs al qual està conduint el seu partit i el seu Govern per mantenir i no esmenar aquesta deriva".

Segons el seu parer, Puigdemont està "més interessat a demonitzar les respostes de l'Estat" a les seves pretensions "que explicar als seus propis consellers com organitzarà aquest referèndum" que, segons ha repetit, "no se celebrarà".

"No són admissibles les pressions als mitjans de comunicació", ni condicionar la publicitat institucional en funció de la línia respecte del referèndum i "intentar endossar les seves responsabilitats als alcaldes", ha manifestat la vicepresidenta.

De moment, ha continuat, "vivim d'anuncis", i aquesta anunciada llei del referèndum és "contrària a legalitat internacional, a la Constitució i al mateix Estatut".

"És l'antítesi de les recomanacions de la Comissió de Venècia en matèria de referèndum", ha incidit Sáenz de Santamaría, que, per aquest motiu, considera que "si aquesta llei, si alguna vegada és capaç de firmar-la algú per presentar-la en algun lloc", té motius de ser ratllada.

Segons la seva opinió, en "parlar només del referèndum", Puigdemont "ha perdut moltes oportunitats de diàleg" sobre altres temes, com el model de finançament autonòmic, el qual serà objecte d'atenció en el si de la pròxima comissió de seguiment de la Conferència de Presidents, prevista per al pròxim 17 de juliol.

"Crec que els catalans –ha afirmat la vicepresidenta– no es poden quedar sense veu" en un debat "tan important a l'hora d'abordar aquesta qüestió", així com en la sostenibilitat de l'estat del benestar.

stats