DECÉS D'UN HISTÒRIC COMUNISTA
Política 19/09/2012

Santiago Carrillo: l'últim federalista

L'històric dirigent comunista defensava que "no hi ha futur per a Espanya sense que els catalans, els bascos i els gallecs se sentin còmodes"

Andreu Mayayo
1 min
Santiago Carrillo mostra, l'1 d'octubre del 1996, la perruca que duia quan va ser detingut després d'entrar clandestinament a Espanya el 1976

BarcelonaQuan algú sentencia amb ganes que ja no queden federalistes més enllà del riu Sénia sempre penso en Santiago Carrillo. El gener del 2011, amb 96 anys acabats de fer, va venir a Barcelona per promocionar el seu darrer llibre, 'La difícil reconciliación de los españoles. De la dictadura a la democracia', i va tornar a reblar el clau amb la seva lucidesa habitual: "No hi ha futur per a Espanya sense que els catalans, els bascos i els gallecs se sentin còmodes". Ras i curt: sense un estat que defensi la seva identitat nacional i el seu autogovern. Encara més, el vell animal polític pronosticava que la castració física i química de l'estat autonòmic plantejada per José María Aznar podia esperonar el sentiment i la voluntat política independentista a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carrillo va ser un dels pocs polítics espanyols que va criticar públicament la sentència del Tribunal Constitucional respecte a la reforma estatutària catalana. Així mateix, com a màxim dirigent del PCE, es va oposar l'any 1982 a la llei orgànica d'harmonització del procés autonòmic.

Podeu llegir l'anàlisi a l'Ara Premium.

stats