Política 26/05/2013

Seva diu 'sí' a la sobirania fiscal

Gairebé un 98% vota a favor que l'Ajuntament pagui els impostos a l'Agència Tributària catalana. La participació en la consulta popular, que és vinculant, ha estat d'un 23%

Acn
2 min

Seva638 veïns del poble de Seva (Osona) han votat a favor, aquest diumenge, que l'Ajuntament pagui els seus impostos a l'Agència Tributària de Catalunya. Els vots del 'sí' a la sobirania fiscal han sumat un 97,85%, mentre que hi ha hagut 9 vots negatius i 4 en blanc. La participació ha estat del 22,84%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'Ajuntament ja ha avançat que la consulta serà vinculant i, per tant, en els propers dies farà els passos que calgui per pagar l'IVA i l'IRPF a la Generalitat, en comptes de fer-ho a la hisenda espanyola. Es tracta del primer municipi del país que organitza una consulta per preguntar a la població si està a favor de la sobirania fiscal o no.

En total estaven cridats a votar prop de 2.700 persones més grans de 16 anys. Finalment, han acudit a les urnes 652 persones (un 22,84%). La proposta de fer la consulta ha estat consensuada entre l'equip de govern (format per Unió Municipal, Independents per Seva i la CUP) i l'únic grup de l'oposició, que és CiU.

La pregunta que han hagut de respondre els veïns de Seva és: 'Vols que l'Ajuntament de Seva pagui els teus impostos a l'Agència Tributària de Catalunya?'. Els votants podien escollir entre les respostes 'sí', 'no' o vot en blanc. Els vots afirmatius han estat 638 (un 97,85%), els vots negatius 9 (un 1,38%), els vots en blanc 4 (0,61%) i hi ha hagut un vot nul.

Es tracta del primer municipi de Catalunya que sotmet els seus ciutadans a una consulta popular per demanar-los la seva opinió sobre la sobirania fiscal. Tanmateix, altres ajuntaments catalans han aprovat, a través dels plens municipals, mocions sobre aquesta qüestió. A més, ja hi ha 11 municipis que han decidit ingressar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya, així com també autònoms i empresaris.

stats