Política 02/02/2014

Susana Díaz: "Què els direm als catalans de pares que van venir de fora, que són fills d'estrangers?"

La presidenta d'Andalusia reivindica un estat federal davant dels "separatistes i els separadors" de la "dreta" espanyola i catalana

Sara González
2 min

L'Hospitalet de Llobregat"Em rebel·lo davant els separadors i els separatistes", aquest és el crit de guerra que ha llançat la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, des de l'Hospitalet de Llobregat. La dirigent, una de les més poderoses dins del PSOE, ha advertit que l'Estat està davant d'un "xoc de trens" entre els que volen portar "Catalunya cap a la soledat" i els "centralistes" que volen enfrontar Espanya a Catalunya. "Que no ens separin, que no ens divideixin ni ens obliguin a triar la nostra identitat. Si Catalunya es separa, què els direm als catalans de pares que van venir de fora, que són fills d'estrangers?", ha etzibat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest context, i després d'haver superat –un cop el PSC s'ha despenjat del procés de la consulta– "els malentesos" per la defensa del dret a decidir, ha subratllat el "coratge" del líder del PSC, Pere Navarro, dirigent que sovint a Catalunya és "incomprès" però que malgrat tot s'ha plantat per defensar "el més difícil": un model federal "que garanteixi la igualtat dels ciutadans visquin on visquin", respectant la "singularitat" de cada territori.

I és que, segons Díaz, Espanya i Catalunya han d'apostar per seguir "vivint juntes però millor". Ha reconegut que el PSOE no ha fet coses bé, com ara en el desenvolupament del procés estatuari però que en moments difícils cal trobar els punts "d'unió" i aquest passa per revisar la Constitució per conviure "més i millor".

En clara al·lusió a la gestió que està fent el president de la Generalitat, Artur Mas, amb qui es reunirà demà, Díaz ha presumit de la gestió que ha fet al capdavant de la Junta d'Andalusia. "Hem acomplert l'objectiu de dèficit protegint els qui més ho necessiten", ha afirmat. I és que al seu parer, l'autonomia i l'autogovern ha de servir per millorar la vida dels ciutadans i no per portar el territori "al precipici".

Susana Díaz ha volgut concloure amb un missatge d'unitat sent conscient que sense els socialistes catalans i els andalusos, les dues federacions més grans, difícilment el PSOE tornarà a governar Espanya. "Els socialistes espanyols necessitem els socialistes catalans. El futur necessita una alternativa d'esquerres", ha proclamat sense deixar de recordar la fractura interna que s'ha obert al PP i que cal aprofitar per fer forat.

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha lamentat que s'estigui patint una crisi territorial "agreujada pel comportament de Rajoy i Mas" amb els seus posicionaments "excloents". Ha denunciat també que els presidents català i espanyol anteposin "els seus interessos partidistes per sobre" dels dels ciutadans. "No volem ni fractures ni independència, volem diàleg i consens. Una nova Constitució i unes regles de joc més justes, una Catalunya dins d'una Espanya federal", ha proclamat. No s'ha estat també de llançar una dura crítica contra la llei de l'avortament del PP. Al seu parer, els populars estan traslladant el missatge que les dones "són inferiors i no tenen capacitat de pensar i decidir" i estan fent tornar la societat a l'època franquista.

stats