Política 21/06/2011

On són els diputats?

Només uns 40 diputats dels 350 de la cambra baixa espanyola segueixen el debat sobre el TC i amb escàs interès

Joan Rusiñol
2 min

MadridPassen pocs minuts de les 5 de la tarda. El diputat de CiU Jordi Jané puja a la tribuna d'oradors del Congrés per defensar una modificació de la llei orgànica del Tribunal Constitucional. La iniciativa es va registrar ara fa un any, en plena efervescència de les deliberacions de l'Estatut a l'Alt Tribunal. Ara, un any després, el debat no sembla interessar gens ni mica al gruix dels diputats de la cambra baixa. I això que tres magistrats van amenaçar amb la dimissió dies enrere, un fet històric. Dels 350 diputats que formen l'hemicicle només una quarantena ocupen el seu lloc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquests, molts són catalans. El portaveu d'ERC, Joan Ridao, i Francesc Vallès, del PSC, escolten les paraules de Jané atentament. També el republicà Joan Tardà, la convergent Mercè Pigem o diversos diputats socialistes catalans. La resta: 3 del PNB; una quinzena de diputats del PP; quatre o cinc del PSOE; un representant del BNG i la diputada d'UPyD, Rosa Díez, que s'incorpora a mig debat. Alguns escolten, però la majoria estan distrets amb les seves coses. Uns conversen amb els del costat, els altres parlen per telèfon, aquell de més enllà està entretingut amb l'ordinador o fullejant una revista. L'atenció és més aviat discreta.

La vintena d'assistents a la tribuna de convidats –la majoria joves– deuen pensar que el TC no té cap interès, malgrat el bloqueig de la renovació, encallada al Congrés des de fa temps i malgrat que algun membre del tribunal ha assegurat que la institució està "segrestada". Els joves escolten com Jané recorda que el període d'esmenes a la comissió constitucional a una proposta idèntica a la que es defensa avui per desencallar la situació s'ha prorrogat... 37 vegades i com Ridao assegura que el TC està a l'"UCI". I, malgrat tot, aquesta tarda falten més de 300 diputats.

Cada grup hi diu la seva, les posicions inicials no es mouen ni un pèl, i la vicepresidenta de la cambra, Teresa Cunillera, dóna pas al següent punt. El president, José Bono, ha marxat a mig debat. Fa uns dies, els grups van tombar una proposta seva perquè els plens duressin, en comptes de tres dies, només dos... On són els diputats?

stats