Política 25/03/2011

Rubalcaba insta Sortu a demostrar "clarament" que ha trencat amb ETA si vol ser legal

El vicepresident primer del govern espanyol avisa que hi ha arguments jurídics per evitar que l'antiga Batasuna entri als ajuntaments

Joan Rusiñol
1 min

MadridAlfredo Pérez Rubalcaba, que avui ha presidit el consell de ministres perquè Rodríguez Zapatero és a Brussel·les, assegura que el govern espanyol està "satisfet" per la negativa del Tribunal Suprem a inscriure Sortu al registre de partits polítics. Pel número 2 de l'executiu i responsable del ministeri de l'Interior, si l'esquerra abertzale vol ser un partit legal, haurà de fer a partir d'ara molts més esforços. El repte, ha dit, és "demostrar fefaentment que ha trencat amb ETA".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rubalcaba entén que la resolució del Suprem avala les tesis del govern espanyol. Interpreta que la sala 61 admet que l'esquerra independentista basca ha fet "canvis" però que són "insuficients". Segons Rubalcaba, d'acord amb la llei de partits, l'antiga Batasuna té dos camins per ser una formació legal: o aconseguir que ETA deixi definitivament les armes o trencar amb ella. Pel titular de l'Interior, com que la primera condició "sembla que no l'ha aconseguit", ha d'apostar per la segona. És a dir, evidenciar "clarament" que no té cap vincle amb ETA.

Rubalcaba entén que la decisió del Suprem no condiciona la que haurà de prendre el Constitucional si Sortu hi presenta recurs d'empara. Ara bé, avisa que els dos tribunals han anat fent una legislació que permet barrar el pas als abertzales si proven de posar en marxa un pla B que els permeti ser presents a les urnes el 22 de maig. Això podria passar per plataformes independents o per anar a les llistes d'Eusko Alkartasuna.

stats