Política 06/05/2016

El TC prohibeix a la Generalitat augmentar la despesa de personal per posar en marxa nous serveis

El Govern afirma que la decisió no altera el full de ruta ni impedeix nodrir de personal la hisenda pròpia

Ara
2 min
La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

BarcelonaNova sentència del Tribunal Constitucional (TC) contrària als interessos de la Generalitat. L'alt tribunal ha declarat inconstitucional i ha anul·lat part d'un article dels Pressupostos de la Generalitat de 2015 que permet, si l'Estat ho autoritza, augmentar la despesa de personal més enllà de la despesa autoritzada per a l'exercici amb la finalitat de "posar en funcionament nous serveis".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per unanimitat, el ple del TC ha decidit declarar la inconstitucionalitat i nul·litat d'aquest incís dels pressupostos catalans i estimar així el recurs presentat pel govern espanyol, que al·legava que amb aquest article la Generalitat contradiu la llei de pressupostos generals de l'Estat del 2015, que expressament prohibeix "qualsevol despesa en matèria de personal que comporti un increment global de la massa retributiva autoritzada per al 2015". Segons el TC, l'article vulnera competències exclusives de l'Estat.

Per salvar l'article, la Generalitat i el Parlament van al·legar que l'article impugnat es pot interpretar de manera que "només permetria la creació de nous serveis públics si això no comporta un increment global de la plantilla de personal del sector públic català". És a dir, "si prèviament s'ha reduït la despesa de personal en altres serveis".

Els arguments del Parlament i la Generalitat no han convençut el TC, que conclou que no es pot interpretar així. Segons diuen, el text conté "una excepció de la regla general que impedeix ampliar la plantilla si comporta un increment de les despeses", afegeix.

Tanmateix, tot i declarar inconstitucional l'article, el tribunal afegeix que si la voluntat de la Generalitat no comporta incrementar la despesa sí que pot "posar en funcionament nous serveis públics".

No altera el full de ruta

Malgrat una sentència que considera "una nova limitació de l'autogovern" de Catalunya, la secretària d'Administració i Funció Pública, Meritxell Masó, explica a l'ARA que l'anul·lació de l'article no té un gran impacte en el dia a de l'executiu ni afecta el seu full de ruta –que, entre altres aspectes, preveu nodrir de personal la hisenda pròpia.

Masó atribueix l'anul·lació a un excés de zel del TC "per veure el que no hi ha", però remarca que sense aquest article –que ja no apareixerà als Pressupostos del 2016– el Govern pot seguir "fent el mateix" que està fent. Això s'explica perquè, tot i que l'executiu no pot superar el topall de despesa global per als seus serveis públics, compta amb prou marge per crear noves places perquè ara mateix encara no arriba al seu sostre com a conseqüència, per exemple, de baixes en personal que no s'han cobert en altres anys.

stats