Política 31/07/2017

El TC suspèn la reforma del reglament i torna a advertir Forcadell, la mesa i ara el lletrat major del Parlament

El tribunal admet a tràmit el recurs de Mariano Rajoy en una reunió de només tres quarts d'hora. Evita, però, amenaçar els funcionaris rasos del Parlament, com pretenia la Moncloa

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

MadridEl Tribunal Constitucional no li ha fallat, a Mariano Rajoy. En només tres quarts d'hora de reunió ha admès a tràmit per unanimitat el recurs d'inconstitucionalitat en contra de la reforma del reglament del Parlament que ha de permetre aprovar la desconnexió exprés en un sol dia i en un debat sense esmenes. Els magistrats -que han fet un 'break' en les vacances per reunir-se d'urgència- també han acceptat la petició del recurs del govern espanyol de notificar i advertir tant la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, com tota la resta de la mesa, el secretari general del Parlament, Xavier Muro, i el lletrat major de la cambra, Antoni Bayona, que poden enfrontar-se a la via penal si no compleixen.

En cap cas es tracta de la sentència. El TC s'ha reunit per resoldre a través d'una providència protocol·lària si es complien els requisits per admetre el recurs a tràmit. Ara la suspensió cautelar és per a almenys cinc mesos prorrogables, malgrat que s'espera que el ple respongui aviat tornant de vacances. I més després d'estar mig de guàrdia pendent de la llei del referèndum, que el govern espanyol ja ha anunciat que recorrerà un cop s'admeti a tràmit.

No adverteix els funcionaris rasos

Però el TC no ha acatat fil per randa el recurs del govern espanyol. Evita advertir els funcionaris rasos, tal com volia la Moncloa. En el recurs, demanava que l'advertència es fes extensiva a tots els subordinats dels càrrecs notificats. Que els informessin de la suspensió i, en particular, notifiquessin a la personal titular del departament d'Edicions. El ple no arriba a aquest extrem en la seva providència.

En concret, adverteix, doncs, Forcadell, els integrants de la mesa Lluís Guinó, José María Espejo-Saavedra, Anna Simó, David Pérez, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet, Muro i Bayona. A tots els alerta del seu "deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada", tal com demanava literalment el recurs del govern espanyol.

En particular, els reclama que "s'abstinguin d'iniciar, qualificar, introduir en l'ordre del dia de qualsevol òrgan del Parlament i, en general, de dictar cap tipus d'acord que impliqui la tramitació d'una proposició de llei pel procediment de lectura única", i els adverteix "de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què poguessin incórrer en cas de desobediència d'aquest requeriment".

Finalment, demana "auxili jurisdiccional" al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per fer les notificacions, els requeriments i les advertències acordades i habilita els dies hàbils de l'agost per tramitar aquest recurs. Cal tenir en compte que tots els magistrats estan de guàrdia a partir de mitjans de mes per qualsevol reunió ràpida que hagin de fer per aturar l'1 d'octubre. El primer dia que tenen marcat és el 16 d'agost, quan està previst que s'admeti a tràmit la llei del referèndum.

Recurs del govern espanyol contra la reforma del reglament del Parlament (PDF)
stats