PACTES MUNICIPALS
Política 01/06/2015

Terrassa en Comú i ERC s'alien per governar la ciutat i treure l'alcaldia a Jordi Ballart (PSC)

Les dues formacions emplacen CiU a donar suport a la investidura però no a entrar al govern

Acn
2 min
El candidat de Terrassa En Comú, Xavi Matilla, i el candidat d'ERC, Isaac Albert, davant de la Torre del Palau / ACN

TerrassaTerrassa en Comú (TEC) i ERC han acordat una aliança per governar la ciutat i treure l'alcaldia al socialista Jordi Ballart. Les dues formacions sumen 10 regidors, mentre que el PSC en suma 9. TEC i ERC, en aquest sentit, demanen a CiU i la CUP que donin suport a aquest "projecte alternatiu" als 36 anys de govern del PSC. En el cas de CiU, no li proposen entrar al govern sinó que voti a favor de la investidura el pròxim 13 de juny. TEC i ERC asseguren que l'objectiu no és fer fora Ballart sinó oferir un "canvi" a la ciutat i un projecte "treballat, compartit i negociat". Les dues formacions no han explicat en qui recauria l'alcaldia tot i que ERC ha avançat que és " evident" que TEC ha tingut més vots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els caps de llista de TEC, Xavi Matilla, i d'ERC, Isaac Albert, han fet públic un acord per poder governar Terrassa en els pròxims quatre anys. "Pensem que és possible. Compartim l'anàlisi de la ciutat i tenim una base programàtica molt semblant", ha assegurat Albert durant la roda de premsa celebrada just davant de la Torre del Palau. La coalició entre TEC i ERC "té més fàcil aconseguir majories en el ple per aprovar pressupostos, taxes o ordenances que no pas el PSC", han insistit.

TEC (6 regidors) i ERC (4 regidors) sumen 10 regidors. L'aliança, per tant, necessita suports per formar govern o per a la investidura. La majoria està en 14 regidors. CiU en té 3 i la CUP en té 1. Xavi Matilla ha dit que les converses amb la CUP per entrar al govern estan obertes. Respecte a CiU, la proposta passa perquè els nacionalistes donin suport a la investidura o als pressupostos però sense formar part de l'executiu local.

Isaac Albert ha admès que a CiU ara "li toca un paper clau i ser generosa". En aquesta línia, ha emplaçat la coalició nacionalista a decidir entre "un govern de canvi i un de continuista", i entre donar suport a l'actual executiu socialista o atorgar un suport "inequívoc" al procés sobiranista.

Preguntat per l'encaix de TEC dins del procés sobiranista, Xavi Matilla ha contestat que el programa del seu partit preveu "una clara voluntat de defensa del dret a decidir i un clar reconeixement a la sobirania del poble català". "No hi ha d'haver cap problema a arribar a posicions conjuntes", ha sentenciat.

Condicionant per a altres ciutats

Respecte a la influència d'aquest acord en altres ciutats, Xavi Matilla entén que Barcelona en Comú i Podem donen suport a la "proposta de canvi de Terrassa". Per la seva banda, Isaac Albert ha dit que "el que fem aquí és una oportunitat per la defensa del sobiranisme i a favor del procés que viu el país". Tot i així també ha admès que "els pactes a nivell de país ens condicionen, però creiem que Terrassa és una ciutat prou gran perquè l'autonomia d'ERC sigui respectada".

stats