Política 18/10/2017

[ÀUDIO] Trapero al fiscal: "No se'ns en va anar de les mans en cap moment"

Escolta la primera declaració del major dels Mossos d'Esquadra davant l'Audiència Nacional sobre les protestes del 20 de setembre arran dels escorcolls per impedir el referèndum

i
Ernesto Ekaizer
6 min
Trapero arriba a l'Audiència Nacional

Barcelona(Si veus aquest contingut amb una aplicació mòbil, clica aquí per accedir a la versió que et permetrà escoltar els àudios)

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, va argumentar a la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela que el cos va fer tot el que va poder per ajudar els guàrdies civils i la comitiva judicial que van quedar tancats i envoltats a la seu del departament d'Economia el 20 de setembre. També va dir al fiscal, Miguel Ángel Carballo: "No se'ns en va anar de les mans en cap moment", referint-se a la gestió de la protesta. L'ARA ha aconseguit la gravació de la declaració, on se sent com Trapero explica a la jutge que eren els guàrdies civils i la secretària judicial els que no es posaven d'acord sobre com sortir. "La secretària no vol sortir perquè no volen sortir els guàrdies civils, que no volen sortir perquè no recuperen els cotxes", va afirmar el major.

En un primer àudio es pot escoltar com Tapero explica a la jutge que no sabia res dels escorcolls. "Tenien vostès coneixement que es realitzaria aquesta operació?" –pregunta la magistrada–. "No, el primer coneixement és a través dels mitjans de comunicació", contesta el major. L'avís oficial de la Guàrdia Civil el reben a les vuit del matí i els diuen que obren una operació policial, però no els especifiquen on, i que amb el que descobreixen als mitjans envien un comandament a cada lloc.

Pocs recursos per actuar a temps

"A les 9.15, quan la intendent [Teresa Laplana] arriba allà, veiem que hi ha entre 700 i 1.000 persones davant del departament d'Economia, perquè ja sentim pels mitjans que hi està anant gent", explica Trapero. "Nosaltres aquell matí tenim 16 furgonetes d'ordre públic i comencem a desplaçar-les als diferents llocs que ens arriba que hi ha algun tipus d'operació policial", afegeix. Passats dos quarts de deu, diu, hi tenen dues furgonetes, i més tard n'arriben dues més. La Guàrdia Civil els reclama un cordó policial per protegir l'entrada de l'edifici, però Tapero afirma: "La intendenta i la resta de l'equip de la Brigada Mòbil que hi ha allà ens transmeten que és impossible fer aquest cordó perquè la part de la calçada on van els vehicles i tota la vorera és plena de gent". I afegeix: "De manera que qualsevol acció que pretengui entrar per desallotjar la gent cap a fora provocarà un problema d'ordre públic important", i "per part d'ella, i per part dels efectius d'ordre públic, es desaconsella".

Escolta aquí el primer àudio

Al segon àudio se sent com la jutge insisteix a saber quin és el nombre d'agents que protegeixen la seu del departament d'Economia i on se situen. Trapero explica que davant la seu del departament d'Economia, a la rambla de Catalunya, s'hi arriben a acumular 40.000 persones i que hi van arribar a poder destinar com a màxim 13 furgonetes de la Brigada Mòbil. "No veuen els Mossos perquè la massa de gent impedeix veure'ls", assegura. També diu que amb la intendent Laplana, també investigada pel tribunal, no hi va arribar a parlar en cap moment.

El major insisteix que la petició de la Guàrdia Civil que els Mossos fessin un cordó de 40 metres davant la seu del departament d'Economia "és impossible" de complir "sense causar un greu problema de seguretat ciutadana". Afegeix que cap a dos quarts de set voluntaris de l'ANC comencen a fer un "passadís" per permetre l'entrada i la sortida de l'edifici i els Mossos fan una línia policial entre dos quarts de vuit i les vuit. "Tinc dues converses amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que em diu que està preocupat per imatges que està veient", diu el major, i afegeix que acorden amb la Guàrdia Civil que surtin a les 20.15 h. Quan preparen la sortida de la comissió judicial, però, "la Guàrdia Civil demana que per sortir han de sortir amb els cotxes", els tres vehicles oficials que havien deixat aparcats a l'entrada de l'edifici. "Els diem que és materialment impossible, els cotxes ja estaven danyats", afegeix el cap dels Mossos.

La secretària i els guàrdies no es decideixen a sortir

Llavors, segons la declaració de Trapero, d'entrada els diuen que es quedarien vuit o deu guàrdies uniformats i que sortirien els de paisà quan acabés la secretària judicial, que aniria amb ells. "Minuts després diuen els agents de paisà que no sortiran perquè els altres companys no surten", i que marxarà la secretària sola. A les deu, però, li diuen que "la secretària deia que si no sortia amb la resta, no sortia", i que ells no ho volien fer perquè no es podien endur els cotxes. La Guàrdia Civil, a més, li diu que té problemes informàtics "amb una còpia que estan fent amb algun tipus de suport", tot i que el president del TSJC li diu a Trapero que si no ho fan és perquè s'ha presentat un recurs d''habeas corpus' contra les detencions i s'ha recusat el jutge.

"Entre les 22.30 i les 22.45 h ens diuen que és un problema informàtic i es pot allargar tota la nit", insisteix, però a les onze truquen al major des del jutjat de guàrdia d'incidències de Barcelona, el d'instrucció 13, i que li van ordenar que fes sortir la comitiva judicial, però els Mossos ja havien començat a retirar la línia policial perquè els guàrdies civils li havien dit que es quedarien tota la nit. Els Mossos, diu, no s'assabenten que la secretària judicial ha acabat la feina fins a les onze de la nit. Llavors ja han desmuntat la línia policial i decideixen sortir pel teatre Coliseum. Els guàrdies no surten del tot fins a les tres de la matinada, quan arriben les grues per endur-se els vehicles.

Escolta aquí el segon àudio

Al tercer àudio la jutge pregunta a Trapero si hi havia risc per a la integritat física dels guàrdies i la comitiva i, en aquest cas, els Mossos haurien hagut d'actuar. "Vam pensar que hi ha hauria hagut risc si nosaltres allà comencem a utilitzar la força, per això no ho vam fer", va explicar el major. Lamela també li pregunta per la relació amb els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament. Trapero explica que el primer li va trucar aquella nit, i que amb el segon no hi ha parlat mai. "[Sànchez] em truca dient que anirà cap allà i per oferir-se també per fer la mediació en la mesura que ell pugui i amb la gent de la seva organització amb qui tingui ascendent", diu el major.

Armes abandonades als vehicles de la Guàrdia Civil

Al tercer àudio també comencen les preguntes del fiscal Miguel Ángel Carballo, que insisteix en alguns aspectes sobre els quals ja ha preguntat la jutge. Insisteix que els Mossos triguen molt a respondre les sol·licituds de suport per correu electrònic de la Guàrdia Civil, i que només contesten que les tramiten, però Trapero explica que contesten totes les peticions amb la cap que hi ha al lloc dels fets, la intendent Laplana, i a través del comissari de coordinació territorial. Però insisteix que actuar com demanava la Guàrdia Civil a partir de les nou del matí podria causar "problemes molt greus d'ordre públic". Explica, a més, que la Guàrdia Civil no els va informar abans que farien una operació amb 40 escorcolls a Barcelona.

El fiscal Carballo admet que a les 13.20 h els Guàrdies Civils volen tornar als cotxes per "retirar instruments com ara armes i elements antiavalots" que hi havien deixat. Segons Trapero, els en van informar massa tard. "A aquella hora hi ha 10.000 o 12.000 persones, és impossible entrar allà", diu. Afegeix que tot i això dediquen l'helicòpter a controlar els vehicles i hi envien agents de paisà amb la intenció de fer-los envoltar els vehicles. Però "de les 12.000 persones vam passar a 20.000, de 20.000 a 30.000, i no es podia entrar, allà", afegeix Trapero. Diu que carreguen a la una de la matinada perquè ja hi ha menys gent. Llavors van poder accedir als vehicles i "evidentment allà hi havia les armes".

El fiscal pregunta al major "quan entén" que la situació "se'ls n'ha anat de les mans", però el cap dels Mossos contesta, contundent: "A nosaltres de les mans això no se'ns n'ha anat en cap moment, en cap". "Si nosaltres ho haguéssim pogut planificar hauria estat millor", afegeix Trapero, "hi hauria hagut molt més espai, els vehicles policials en cap cas haurien estat allà i tot hauria estat més fàcil", afegeix, tal com es pot sentir.

El fiscal també insisteix en el paper de Jordi Sànchez i pregunta a Trapero si creu que ell i Cuixart estan darrere l'organització de la protesta. A l'àudio es pot sentir com el major contesta que "honestament" no creu que ningú concret estigués darrere la protesta. També diu que creu que Sànchez volia fer de mediador amb els manifestants.

Escolta aquí el tercer àudio

stats