CRISI A CIU
Política 17/06/2015

Unió es prepara per al trencament

La direcció s’inclina per dir ‘no’ a l’exigència de CDC de dur la independència al programa del 27-S

Oriol March
3 min
ELS PROTAGONISTES DE L’ABRAÇADA DEL 9-N
 Mentre CDC i Unió assumeixen l’escenari d’una ruptura, el president de la Generalitat, Artur Mas, va protagonitzar  un diàleg amb David Fernàndez (CUP) per commemorar els 20 anys de Vilaweb. Mas va ser molt insistent  a l’hora de reclamar que no es “desfiguri” el caràcter plebiscitari del 27-S.

Barcelona“No ens poden obligar a agafar el camí dels que han perdut la consulta interna d’Unió”. Així s’expressava ahir a mitja tarda un alt dirigent democristià en referència a l’ultimàtum plantejat per la direcció de Convergència en els següents termes: o Unió defensa la independència a les eleccions plebiscitàries del 27-S o s’hi presenten separats. La cúpula democristiana considera que l’opció derrotada en el procés intern del 14-J va ser el no, que els crítics van convertir en un “sí a l’estat independent”, i creuen avalada i legitimada la proposta de tirar endavant amb el procés amb sis línies vermelles ben marcades. És per tot plegat que la direcció democristiana té intenció, segons les fonts consultades, de respondre amb una negativa a la disjuntiva plantejada per Convergència. Una resposta de conseqüències polítiques explosives a menys de 100 dies de les eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió es prendrà en un comitè de govern extraordinari convocat ahir al migdia que se celebrarà avui a partir de les dues del migdia a la seu del partit. “És una situació molt complicada. Ens diuen que hem de passar per aquí [acceptar la independència], però això implica que part del partit es despengi”, assenyalen els afins a Josep A. Duran i Lleida. Serà una reunió tensa: també hi assistiran els crítics del partit, que tenen previstes reunions bilaterals amb les entitats del sobiranisme civil per sumar Unió al full de ruta unitari al marge dels oficialistes.

“Resposta clara”

Després de la reunió de dilluns entre Josep Rull i Lluís Corominas -per part de CDC- i Ramon Espadaler i Toni Font -per part d’Unió-, els convergents esperen una “resposta clara” per part dels seus socis. “Si diuen que no, a pesar que sigui dolorós, no ens fa res anar separats. La gent demana claredat sobre la independència”, subratlla un alt dirigent nacionalista. A la sala de màquines de Convergència s’espera que la resposta sigui avui mateix i ni tan sols es descarta una compareixença pública després de rebre la resposta democristiana.

“La trencadissa sembla inevitable”, assenyala un membre de l a permanent d’Unió, el seu òrgan de direcció més restringit. La situació ha arribat a un punt que ni tan sols el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va descartar la possibilitat d’una crisi de govern arran del xoc entre els dos socis de la federació. “És molt evident que passen coses al nostre entorn”, va assenyalar en la roda de premsa posterior al consell executiu. Si es produeix l’adéu dels tres consellers democristians del Govern, es produirà “en pack ”: “O tots tres, o cap”, sostenen fonts nacionalistes.

“Abans que acabi aquest mes han de passar coses, aquesta és la realitat que tothom té assumida”, asseguren les mateixes fonts. El president de la Generalitat, Artur Mas, vol arribar a aquest dissabte havent superat l’impàs d’indefinició marcat per la consulta d’Unió -el silenci de CDC ha sigut escrupolós fins a conèixer-se el resultat- i amb les mans lliures per encetar la precampanya des de Molins de Rei. Es tracta d’un acte emmarcat en la iniciativa Benvinguts al futur que coincidirà en el temps amb un consell nacional d’Unió que, segons totes les fonts consultades, serà “decisiu”. No només s’hi debatrà la divisió pel 14-J, sinó també el pressupost per a aquest any i la implicació de la cúpula en l’arrencada inicial de Construïm.

La situació a CiU ja és en un punt de no retorn. A la sala de comandament de CDC, de fet, ningú descarta començar “aviat” els protocols de ruptura de la federació. I tampoc falten dirigents de Convergència que sospiten que Duran rebrà “finançament de grans empresaris” per enfrontar-se a Mas el 27-S. Tots els escenaris continuen oberts, menys el de la reconciliació.

Mas crida ERC a no “desfigurar” el 27-S

Ni una sola vegada va mencionar les sigles d’ERC, però la intervenció d’ahir d’Artur Mas en un acte al CCCB va estar farcida de retrets i advertiments implícits cap als d’Oriol Junqueras. El president de la Generalitat, que va protagonitzar un debat amb David Fernàndez organitzat per Vilaweb, va voler elogiar el binomi Govern-CUP en els preparatius del 9-N: “Va ser la revolució dels de les samarretes i els de les corbates”. I ho va contraposar al “tacticisme” d’altres actors del bloc pel dret a decidir.

Encara va ser més sever a l’hora de jutjar els que, des del sobiranisme, estan “desfigurant” el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27 de setembre, introduint en el debat l’eix dreta-esquerra, perquè plantejar-ho en aquests termes suposa un “autogol”. “La independència no és ni d’esquerres ni de dretes”, va remarcar. Mas va fer una crida a les entitats civils a “exercir la seva força amb tota la contundència” contra les “tàctiques partidistes de curta volada” que puguin aigualir el sentit plebiscitari del 27-S. “No podeu permetre que canviï l’eix, heu de ser molt durs i exigents amb els que s’apartin d’això”, va proclamar.

stats