Cultura
Política 26/12/2011

El nou ministre de Cultura actuarà “amb decisió” contra les descàrregues il·legals

José Ignacio Wert defensa també la necessitat de col·laboració amb les comunitats autònomes per evitar duplicitats, i amb els països iberoamericans en el paper de la llengua espanyola com un dels actius més importants

Efe
2 min
El ministre d'Educació, Cultura i Esports, José Ignacio Wert, durant la presa de possessió de José María Lassalle com a secretari dEstat de Cultura / EFE

MadridEl ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, ha anunciat avui que actuarà “amb decisió” contra els que es “lucren indegudament” amb el treball intel·lectual i creatiu dels altres, però no contra els que “simplement” s'aprofiten de les possibilitats que creen “aquestes xarxes”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Wert ha exposat avui algunes de les línies del model cultural que pretén posar en marxa el govern espanyol presidit per Mariano Rajoy durant l'acte de presa de possessió del secretari d'estat de Cultura, José María Lassalle.

El ministre d'Educació i Cultura ha subratllat la impossibilitat de respectar la cultura d'un país que lidera la classificació de descàrregues il·legals, i, per això, ha anunciat que molt aviat hi haurà "novetats" al voltant de la protecció del dret de la propietat intel·lectual.

També ha indicat que el nou executiu no “acabarà” amb les subvencions a la cultura, però sí que posarà punt final a “la cultura de la subvenció”, i ha anunciat que una de les seves prioritats és una nova regulació del mecenatge que es presentarà en el primer període de sessions del Congrés dels Diputats, amb l'objectiu que la societat recuperi el seu protagonisme en la cultura.

El ministre també ha volgut aclarir les “suspicàcies i recels” que hagin pogut sorgir arran de la integració del departament de Cultura en Educació i ha assegurat que la cartera de Cultura “no ha desaparegut”. Segons el ministre, es tracta de “simplificar” i “explorar les sinergies” que hi pugui haver en àrees diferents de l'Administració, amb l'objectiu d'aprofitar uns recursos limitats tenint en compte, a més, que les competències en matèria cultural són fonamentalment de les comunitats autònomes.

La millora de la protecció del patrimoni cultural mitjançant una regulació específica, la promoció integral de la propietat intel·lectual i la incorporació de les indústries culturals a l'entorn digital són alguns dels objectius d'aquest model que té un disseny “transversal”, amb una dimensió educativa, industrial i exterior, segons el ministre.

Wert ha defensat també la necessitat de col·laboració amb les comunitats autònomes per evitar duplicitats, i amb els països iberoamericans en el paper de la llengua espanyola com un dels actius més importants.

Per la seva banda, el nou secretari d'estat de Cultura ha subratllat que la voluntat de diàleg i entesa amb els interlocutors del món de la cultura i els partits polítics, especialment el PSOE, i les comunitats autònomes serà el principal objectiu de la seva gestió.

Lassalle ha ressaltat la importància que té “la cultura en espanyol” i ha explicat que el seny i la responsabilitat acompanyaran també la seva feina al capdavant de la secretaria d'Estat.

A l'acte hi han assistit la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, així com representants del món de la cultura com el director del Museu del Prado, Miguel Zugaza, el president del Patronat del Teatre Reial, Gregorio Marañón, i el president de l'associació de Productors de Música d'Espanya (Promusicae), Antonio Guisasola, entre d'altres.

stats