ESMORZAR AMB EL CANDIDAT
Política 21/05/2015

Trias pronostica que després del 24-M hi haurà partits interessats a entrar al govern municipal

El candidat de CiU participa aquest dijous en un esmorzar informatiu a la Cambra de Comerç organitzat per l'ARA i manté la mà estesa a Colau però lamenta que "digui bestieses" contra ell

Marc Toro / Oriol March
3 min

BarcelonaEl candidat de CiU a la reelecció a Barcelona, Xavier Trias, ha assenyalat aquest dijous al matí en un esmorzar informatiu organitzat per l'ARA a la Cambra de Comerç que manté la mà estesa cap a Ada Colau a pesar de les "bestieses" que ha dit contra ell en campanya electoral. "La teoria que en política val tot i que per guanyar quatre vots pots dir el que vulguis i emmerdar l'altre cantó és molt greu. S'ha posat de moda en la política d'aquest país. Estem caient en una política escombraria. Jo sempre estic disposat a pactar amb tothom. En els moments més complicats de la meva vida pacto amb tothom", ha indicat l'alcalde, que ha considerat que seria una "barbaritat" no arribar a acords de ciutat amb Barcelona en Comú la propera legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Trias ha admès que el cas Pujol, que va esclatar el 25 de juliol, ha "afectat" CiU i, per extensió, les expectatives electorals de la federació. El candidat a la reelecció s'ha mostrat convençut que, com a mínim, repetirà els 14 regidors que va obtenir als comicis del 2011, i fins i tot ha apuntat la possibilitat de millorar els resultats. En les prediccions més optimistes fetes en campanya, Trias ha arribat a pronosticar que podria arribar als 17 diputats, una xifra que cap de les enquestes –ni tan sols les internes– ha avalat, almenys de moment.

El candidat a la reelecció s'ha mostrat optimista sobre l'escenari de pacte que s'obrirà després de les eleccions d'aquest diumenge. "Igual surt gent que vol entrar al govern", ha apuntat Trias, que ha considerat que l'entrada de nous partits al consistori farà que arribar a acords "tingui més gràcia". El líder de CiU a l'Ajuntament barceloní ha assenyalat que pot arribar acords puntuals, des de fora, amb PP i Ciutadans. En canvi, Trias ha obert la porta del govern municipal a ERC i PSC.

Crítiques a Fernández Díaz

L'alcalde de la ciutat va rebre ahir el suport de sor Lucía Caram, una monja dominica que es va confessar "enamorada" del president de la Generalitat, Artur Mas, i que és considerada propera a CiU. La participació de Caram en la campanya dels nacionalistes ha motivat les crítiques del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que ha assenyalat que els sobiranistes volen el retorn del "nacionalcatolicisme". "Ell sí que el practica", ha respost Trias, que ha indicat que està "completament d'acord" amb les idees de Caram en matèria social.

Avaria de Renfe i el Senat

Trias s'ha referit aquest dijous al matí a la nova avaria de Renfe que està provocant alteracions a tota la xarxa catalana. "És una vergonya. Una demostració de les coses que no van, que no aniran mai. L'Estat funciona fatal. L'avaria és el resultat de la manca de manteniment. Manteniment i inversió, perquè el manteniment és inversió. Si tu fas escoles i no fas manteniment, les escoles et cauen. Passa en això, en els hospitals. Si no inverteixes en manteniment, t'equivoques", ha apuntat Trias, que ha fet una crida a acabar amb la situació de "dependència" de l'Estat que té en aquests moments Catalunya.

L'alcalde de Barcelona ha considerat una "tonteria" la proposta de Pablo Iglesias, secretari general de Podem, de traslladar el Senat a la capital catalana. "Ens prenen per tontos", ha indicat el candidat a la reelecció. "Ens volen posar aquí una cosa que no serveix per a res", ha apuntat.

Gran pacte pel turisme i horaris comercials

Trias no ha pogut defugir el que ha estat una de les grans crisis del seu govern en aquesta legislatura: el turisme. "Qui cregui que els pisos turístics s'han inventat ara... té mèrit!", ha arrencat l'alcalde, que ha tornat a reclamar un "gran pacte pel turisme" per evitar que els diferents grups municipals se l'estiguin "tirant pel cap tot el dia". Després de reconèixer que l'èxit "desbordant" del turisme –fruit dels Jocs Olímpics, ha aclarit– "crea problemes" a Barcelona, ha deixat clar que ja s'ha començat a posar ordre per solucionar aquesta situació, especialment en l'àmbit dels pisos turístics. "El problema és que estem en un país de picaresca. Fas una norma i tothom se la intenta saltar", ha lamentat.

Pel que fa a la polèmica dels horaris comercials, l'alcaldable de CiU ha insistit que "tenim normatives de Madrid que ens fan la punyeta", però ha dit que el seu govern no deixarà de banda els comerciants: "No prendrem cap mesura que vagi en contra dels eixos comercials d’aquesta ciutat".

stats