Política 01/10/2016

Ximo Puig: dimissionari anti-Sánchez i anti-Rajoy

Segons el president de la Generalitat valenciana, la seva dimissió de facto es va produir quan va deixar d’anar a les executives

Salvador Almenar
2 min
Puig diu que la dimissió no pretén forçar l’abstenció del PSOE.

ValènciaEl president de la Generalitat valenciana i líder del PSPV, Ximo Puig, va ser un dels 17 membres de l’executiva del PSOE que dimecres van presentar la dimissió. Fins llavors Puig ocupava la secretaria de reformes democràtiques, malgrat que feia mesos que no assistia a les reunions de l’executiva federal. I és que el seu distanciament respecte al secretari general del partit venia de lluny. La seva dimissió no és fruit de les decisions adoptades per la direcció del partit aquesta setmana sinó que l’anunci de la celebració del congrés exprés només ha sigut l’excusa per fer públic el seu divorci respecte a Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Puig, la seva dimissió de facto es va produir quan va deixar d’anar a les executives. Ho va fer com a mostra de descontentament amb la direcció per no haver deixat al PSPV concórrer al Senat en coalició amb Compromís i Podem. Però la decisió de formalitzar-ho ara, amb els altres barons, ha fet que s’identifiqui el valencià com un dels líders crítics amb l’actual direcció que aposten per una abstenció del PSOE que possibiliti la investidura de Mariano Rajoy.

Un govern parlamentari

Ximo Puig s’ha mostrat molest per aquesta creença i des de dijous s’ha esforçat a explicar en primera persona als mitjans de comunicació que ell no està a favor de facilitar un executiu del PP ni de governar en coalició amb els populars. “Ningú ha lluitat més contra la dreta que jo”, va dir Puig, que retreu a la direcció federal que hagi intentat dividir el partit entre els que donen suport a Mariano Rajoy -els dimissionaris- i els partidaris d’un govern alternatiu -els afins a Sánchez-. “És una fal·làcia”, va sentenciar Puig en una reunió amb periodistes en la qual va explicar les raons de la decisió d’abandonar les seves responsabilitats orgàniques a Ferraz.

Això sí, tot i que el plantejament inicial de Puig és el no a Rajoy, també s’ha mostrat partidari de fer tot el possible per evitar les terceres eleccions. La fórmula que planteja el líder del PSPV, ja que “no és possible un govern de progrés”, és arribar a un “acord tàcit per a un govern transitori amb el PP”. Aquest és el plantejament que potser avui traslladarà Ximo Puig al comitè federal, al qual sí que podrà assistir, tot i que hagi dimitit, per la seva condició de secretari general d’una federació socialista.

Tensió al PSPV, calma al govern

La decisió de Ximo Puig ha tensat la situació al PSPV. Dijous unes 150 persones es van manifestar demanant la dimissió de Puig, però només dos dirigents han mostrat el seu suport a Pedro Sánchez: el president del PSPV a la província de València i l’alcalde d’Alacant, mentre que la majoria de la direcció, que controla el secretari general, ha fet pinya al voltant de Puig. El mateix ha fet el govern valencià. Tant des del PSPV com des de Compromís s’assegura que la crisi del PSOE no afectarà l’executiu autonòmic.

stats