Política 27/01/2015

Un acord per crear un fons social extra de 88 milions

L’entesa inclou 11 milions més per a la Hisenda pròpia

Marc Colomer
2 min
Els negociadors de CiU i ERC, ahir abans d’anunciar l’acord que permetrà aprovar els pressupostos del 2015 en comissió i en el ple dels dies 4 i 5 de febrer.

BarcelonaL’acord entre els grups parlamentaris de CiU i ERC es visualitzarà avui mateix, quan es votaran en comissió les esmenes als comptes i la llei d’acompanyament. La votació estava prevista per a aquest dilluns, però les queixes de l’oposició, que afirmava que havien rebut el contingut de l’acord just abans de la votació, van forçar-ne l’ajornament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pacte es fonamenta en tres pilars: partides socials, funció pública i estructures d’estat. I es concreta amb un fons extra de 100 milions d’euros, dels quals 88,5 aniran destinats a programes socials pròpiament dits, i la resta a impulsar l’embrió de la Seguretat Social catalana i la Hisenda pròpia, que els socis ja admeten obertament que possiblement no estarà llesta del tot per al 27-S. També s’eliminen les dietes dels alts càrrecs i se’ls limiten els sous.

La Generalitat preveu fer front a l’increment pressupostari -inclosa la paga extra dels funcionaris- amb l’estalvi dels interessos del FLA eliminats al desembre per l’Estat.

Pàtina social

Increment de la partida per a la renda mínima i per a dependència

Nou de cada deu euros del fons social extra es destinaran a polítiques de contingut social. Són rellevants els 10 milions inicials per combatre la pobresa energètica, que hauran de complementar les companyies energètiques; l’increment en 17 milions per a dependència, en 4 milions per a places residencials per a persones amb dependència; 6 milions més per a ajuts a afectats per execucions hipotecàries, i 12 milions més per a la renda mínima d’inserció (RMI), que arribarà així als 185 milions, la partida més gran de la història d’aquesta prestació. També hi haurà 3 milions per crear per primer cop les beques menjador a les escoles bressol, i 28 milions per a ensenyament, principalment per a personal especialitzat en programes d’escola inclusiva.

Funció pública

Recuperació de la paga extra i eliminació de dietes d’alts càrrecs

Els comptes “garanteixen i blinden”, segons els negociadors de CiU i ERC, la recuperació de la paga extra dels treballadors públics, que, a més, cobraran al març els 44 dies de la paga extra del desembre del 2012 suprimits pel govern espanyol i pendents de cobrament. A més, cap alt càrrec públic podrà superar el sou d’un conseller i se’ls eliminen els sobresous en forma de dietes per assistir a consells d’administració.

Estructures d’estat

Preparació dels fonaments essencials per a un estat sobirà

Formen part de l’acord els 10,8 milions més per muscular l’Agència Tributària catalana i combatre el frau fiscal, però també per fer possible que la Hisenda pròpia estigui preparada per cobrar els impostos i per pagar les prestacions, en cas de victòria independentista el 27-S. L’entesa preveu 700.000 euros per impulsar l’Agència de Protecció Social, l’embrió de la Seguretat Social, i compromet el Govern a fer un inventari de béns públics per preparar una eventual negociació de repartiment d’actius i passius amb Espanya, els plans per garantir les infraestructures crítiques, la preparació de les autoritats de competència i regulació de mercats i un pla de seguretat nuclear. Tot plegat, estructures definides pel Consell Assessor per a la Transició Nacional.

stats