Política 12/01/2016

Més jove, amb més dones i amb tres Meritxells: així és el Govern de Puigdemont

El nou executiu català, amb una edat mitjana de 46 anys, està integrat per una generació educada en democràcia i suposa una renovació substancial respecte del govern anterior

Gerard Pruna
6 min

BarcelonaL'any 1969 l'home trepitjava per primer cop la lluna i Francisco Franco preparava ja el seu relleu. Aquell any, ara en fa 46, les Corts espanyoles segellaven la designació de Joan Carles de Borbó com a successor del dictador. 46 anys, l'edat mitjana del Govern de Carles Puigdemont, un executiu rejovenit –l'edat mitjana de l'anterior executiu era de 56–, format per una nova generació educada ja en democràcia i que entoma el repte d'encaminar el procés cap a la creació de la República Catalana. Aquest és el perfil del nou Govern, que té en la joventut una de les seves principals característiques però que també aposta per la representació del territori i més presència de dones: n'hi haurà cinc per les tres que hi havia fins ara. La curiositat, que fins a tres d'elles comparteixen nom. Serà, possiblement, el Govern amb més Meritxells de la història.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La renovació, simbolitzada pel canvi de president, és l'altra gran característica del nou Govern. Només segueixen quatre consellers, dos dels quals –Jordi Jané i Meritxell Borràs– van entrar després de la ruptura amb Unió i mantenen intactes les seves carteres, mentre que els altres dos canvien: Santi Vila, que passa de Territori i Sostenibilitat a Cultura, i Neus Munté, que deixa la vicepresidència per ser consellera de Presidència però manté el seu rol de portaveu. Aquests són els canvis a cada departament:

President de la Generalitat

D'Artur Mas a Carles Puigdemont

La presidència de la Generalitat canvia de mans. És la principal novetat del Govern i la clau que ha permès formar el nou executiu i no anar a unes noves eleccions al març. La renúncia 'in extremis' d'Artur Mas (Barcelona, 1956), motivarà que transfereixi el medalló de president a Carles Puigdemont (Amer, 1962), i que Catalunya passi d'estar governada per un perfil més econòmic –Mas és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials– a un altre de lletres que havia fet carrera en el periodisme.

Vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda

Oriol Junqueras pren el relleu d'Andreu Mas-Colell

El president d'ERC, Oriol Junqueras (Barcelona, 1969), serà el vicepresident del nou Govern –un càrrec fins ara en mans Neus Munté, que ara tindrà la conselleria de Presidència– però tindrà entre les seves responsabilitats una de les àrees més conflictives del nou executiu, la financera. Junqueras, un historiador, pren el relleu al catedràtic d'economia Andreu Mas-Colell (Nascut el 1944 a Barcelona), i seva serà la responsabilitat de fer equilibris per desenvolupar estructures d'estat al mateix temps que dóna liquiditat al pla de xoc social.

Consellera de Presidència i portaveu

Munté manté l'explicació del relat

L'encara vicepresidenta del Govern, Neus Munté (Barcelona, 1970), perdrà el seu lloc com a número dos de l'executiu, però formarà part del nucli dur del Govern des de la conselleria de Presidència i conservarà el seu lloc com a portaveu. Llicenciada en Dret, ella serà l'encarregada d'explicar el relat d'un executiu que previsiblement mantindrà la tensió dialèctica amb el govern espanyol.

Conselleria d'Afers Exteriors

Raül Romeva per internacionalitzar el procés

El cap de llista de Junts pel Sí a les eleccions del 27-S, Raül Romeva (Madrid, 1971), presidirà la comissió d’Afers Exteriors, Institucionals i Transparència. El fet de ser doctor en relacions internacionals i l’experiència com a eurodiputat d'ICV a Brussel·les avalen Romeva per pilotar una àrea clau per al procés sobiranista, que ha d'internacionalitzar el full de ruta acordat en la declaració de ruptura.

Conselleria d'Empresa i Coneixement

Jordi Baiget contra el discurs de la por a invertir a Catalunya

El fins ara Secretari del Govern, Jordi Baiget (Balaguer, 1963), assumirà les arees d'Empresa i Coneixement. Llicenciat en Ciències Econòmiques, recollirà així dues arees clau per al Govern, que vol fer de l'aposta per la recerca un dels seus emblemes i que ha de lluitar constantment contra l'estigma que el procés sobiranista espanta els inversors. Baiget desenvoluparà, així, funcions que fins ara estaven separades en dues conselleries i que tenien encomanades Andreu Mas-Colell i Felip Puig (Barcelona, 1958).

Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies

Dolors Bassa davant del repte de combatre l'atur

La mestra i exsecretària general de la UGT a Girona Dolors Bassa (Torroella de Montgrí, 1959) serà la titular de les arres de Treball –fins ara en mans de Felip Puig– i d'Afers Socials i Famílies –pilotades per Munté–. Als seus 56 anys, la integrant més veterana del Govern tindrà sobre la taula els reptes de combatre l'atur i la desigualtat, pel que per les seves mans passarà gran part del pla de xoc que ha de impulsar el futur executiu.

Conselleria d'Agricultura

Meritxell Serret substitueix Jordi Ciuraneta

L'últim dels noms proposats per ERC per a formar part del nou Govern va ser Meritxell Serret (Vallfogona de Balaguer, 1975). Llicenciada en Ciències Polítiques, exregidora d'ERC i amb un paper rellevant a l'ANC –era responsable d'incidència política–, s'encarregarà de la cartera d'Agricultura, on substituirà el fins ara conseller Jordi Ciuraneta (Sabadell, 1964), l'únic dels tres consellers que van entrar al Govern el mes de juny –després de la ruptura de CDC i Unió– que no repeteix.

Conselleria de Territori

Josep Rull al capdavant de les infraestructures en substitució de Santi Vila

Present a les travesses per estar al capdavant de les infraestructures de la Generalitat tant el 2010 com el 2012, el coordinador general de CDC, Josep Rull (Terrassa, 1968), ha fet ara bons els pronòstics i substiuirà Santi Vila (Granollers, 1973) al capdavant del departament de Territori. Llicenciat en Dret i home fort del partit, coneix l'àrea en profunditat, ja que hi ha dedicat bona part de la seva activitat com a diputat: “Porta tota la vida preparant-se per a això”, sosté un dirigent consultat.

Conselleria de Salut

Toni Comín per Boi Ruiz, canvi en una de les àrees més espinoses

Un dels consellers més discutits dels dos Governs d'Artur Mas, Boi Ruiz (Barcelona, 1954), deixa pas i el seu lloc serà ocupat per Toni Comín (Barcelona, 1971). Llicenciat en Ciències Polítiques i amb un perfil menys tècnic que el seu predecessor –doctor en medicina i cirurgia–, l'exdiputat del PSC proposat ara per ERC com a independent, haurà de gestionar els 8.500 milions de pressupost que té el departament i provar de donar un gir a un departament que, sota la gestió de CDC, havia estat molt criticat per la CUP, necessària ara per donar estabilitat al Govern.

Conselleria d'Ensenyament

Meritxell Ruiz fa un pas endavant i relleva Irene Rigau

Ha estat l'últim nom en sortir a la llum. La fins ara directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Meritxell Ruiz (Reus, 1978), fa un pas endavant i rellevarà la que fins ara ha estat la seva cap, Irene Rigau (Banyoles, 1951). Especialitzada en la direcció d'empreses, la membre més jove del nou Govern, arriba després d'erigir-se com una figura ascendent a la conselleria i haurà d'afrontar, entre altres aspectes, el futur de la Lomce.

Conselleria de Justícia

Carles Mundó per Germà Gordó, relleu a Justícia

També proposat per ERC, Carles Mundó (Vic, 1976) serà una altra de les cares noves del Govern de Carles Puigdemont. Mundó és llicenciat en Dret i té experiència al Govern durant l'etapa dels tripartits, quan va ser cap de gabinet dels departaments d’Educació i Cultura en els governs tripartits. També va exercir de secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat. Ara canvia d'especialització i es farà càrrec de Justícia en substitució de Germà Gordó (La Pobla de Segur, 1963) que deixa l'executiu després de tres anys com a conseller.

Conselleria de Cultura

Santi Vila assumeix la cartera de Ferran Mascarell

Un altre relleu. El fins ara conseller de Territori, Santi Vila (Granollers, 1973), substituirà Ferran Mascarell (Barcelona, Sant Just Desvern, 1951) al capdavant de la cartera de Cultura. L'historiador i exalcalde de Figueres és un dels pocs consellers que repeteix, tot i que haurà de canviar completament de registre i dirigir un dels departaments amb menys presència pressupostària de la Generalitat.

Conselleria de Governació

Meritxell Borràs repeteix

Meritxell Borràs (l'Hospitalet de Llobregat, 1964) va entrar al Govern després de la crisi oberta amb la ruptura entre CDC i Unió i tindrà l'oportunitat de seguir al capdavant de la conselleria de Governació, on va substituir Joana Ortega. Llicenciada en Gestió d'Empreses, sota el seu càrrec tindrà tot el cos de funcionaris de la Generalitat, una peça clau en ple xoc amb l'estat espanyol pel procés sobiranista.

Conselleria d'Interior

Jordi Jané es consolida i seguirà al capdavant dels Mossos

Com Borràs, també Jordi Jané (l'Arboç, 1963) es manté al Govern després d'haver-s'hi incorporat el mes de juny en substitució de Ramon Espadaler. Llicenciat en Dret, continuarà al capdavant del departament d'Interior dirigint el cos dels Mossos d'Esquadra.

stats