CONSEQÜÈNCIES DEL 28-N
Política 10/12/2010

Carod reparteix llenya

Creu que Puigcercós hauria d'haver dimitit la mateixa nit electoral. Carrega amb duresa contra la direcció d'ERC i contra la campanya "pèssima" tant d'ERC com del PSC. Advoca perquè ERC, ICV i PSC es presentin a les eleccions generals en una plataforma conjunta. Opina que ERC no hauria d'oposar-se a la investidura d'Artur Mas

Albert Castellví
3 min
Josep Lluís Carod Rovira durant una entrevista a Rac1

BarcelonaDues setmanes després de les eleccions, el vicepresident de la Generalitat en funcions i expresident d'Esquerra, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha criticat durament la campanya del seu partit, que ha titllat de "pèssima" i de "retorn al passat". En una entrevista a El món a Rac1, Carod ha dit que els republicans no han volgut "jugar a primera divisió", ja que "els seus referents han estat les formacions extraparlamentàries" en comptes de PSC i CiU, que ho havien estat "en l'època d'èxits" d'Esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carod, que s'ha declarat "molt allunyat de les formes i el fons que ha adoptat Esquerra els últims temps", s'ha desmarcat del fracàs electoral del partit, que ha atribuït exclusivament als seus actuals dirigents. I ha puntualitzat: "No faig una crítica al partit. Faig una crítica als dirigents del partit, que és molt diferent". L'expresident d'Esquerra ha recordat que en dos anys el partit ha perdut "540.000 vots, més de la meitat de diputats al parlament espanyol i al català, i un senador", i que això només té una "sortida digna", que és la dimissió del president i el secretari general. "En qualsevol país europeu, això hauria quedat resolt la mateixa nit electoral", ha reblat. Ha advocat perquè les regnes d'ERC les prengui gent jove que ja gestiona amb èxit càrrecs de responsabilitat en diferents àmbits, tant municipal com europeu.

El vicepresident en funcions no ha volgut revelar a qui va votar, tot i que ha recordat que és "d'esquerres, independentista i militant d'Esquerra", i que va votar "en coherència" amb les seves "conviccions". Carod ha afegit també que s'estima el seu partit perquè l'hi ha donat tot, i que hi seguirà militant "si continua en la línia" de partit de vocació majoritària i de govern i no minoritària i extraparlamentària. Sobre la relació amb els actuals dirigents del partit, Carod ha confessat que fa més d'un any que no parla amb Joan Puigcercós, i no s'ha volgut referir a la decisió d'Ernest Benach de deixar l'escó després del fracàs electoral. Després de desmarcar-se de la campanya d'ERC, ja ha anunciat que en les municipals farà campanya per molts candidats d'ERC que li ho han demanat perquè, segons ell, no creuen que resti vots, com assegura que li va dir Puigcercós un any enrere.

A més, i en vista dels resultats electorals del 28 de novembre, Carod ha considerat que ERC no hauria d'oposar-se a la investidura d'Artur Mas, sinó negociar contrapartides a partir de l'abstenció.

Replantejament de l'esquerra

El vicepresident en funcions ha opinat que cal replantejar l'espai de l'esquerra catalana per unir-la en una plataforma que aglutini els partidaris que Catalunya tingui Estat, ja sigui federat o independent. Això sí, ha exigit als que es reivindiquen federalistes que expliquin com s'ho pensen fer i amb qui compten per fer realitat el seu projecte federal. Ha reconegut que ha mantingut converses amb persones com Antoni Castells, Montserrat Tura, Ernest Maragll o Ferran Mascarell en aquesta línia, si bé no n'ha revelat el contingut.

Després de carregar contra el paper "gairebé clandestí" dels 25 diputats del PSC al Congrés, ha instat els socialistes catalans a decidir "d'una vegada" entre "PSOE o Catalunya", ha advocat perquè els partits de l'esquerra catalana preparin una plataforma conjunta, a l'estil de l'Entesa Catalana de Progrés del Senat, per presentar-se conjuntament a les pròximes eleccions generals. Carod creu que d'aquesta manera, al Congrés s'hi podria sentir una altra veu en defensa dels interessos de Catalunya diferent de la de CiU.

És més, ha deixat entreveure que aquesta plataforma de l'esquerra catalana que podria ajuntar ERC, ICV i PSC també hauria de plantejar-se de concórrer conjuntament a les eleccions nacionals d'aquí a quatre anys, per esdevenir una alternativa real al "centre-dreta" de CiU. De fet, Carod creu que de la mateixa manera que CDC i UDC han estat capaces de fer una coalició per representar l'espai catalanista del centre cap a la dreta, el PSC, ERC i ICV haurien de ser capaces de bastir un projecte capaç d'abastar del centre cap a l'esquerra.

stats