Política 23/09/2012

'Escolta, Catalunya': el president d''El País' demana un pacte d'estat per una Espanya federal

Juan Luís Cebrián assegura en una tribuna d'opinió que la voluntat d'autonomia dels catalans "no és cap imposició ni un invent ideològic"

2 min

Juan Luís Cebrián, president del diari 'El País', demana un pacte d'estat que desemboqui en una Espanya federal en la tribuna d'opinió que aquest diumenge publica al diari. Aquestes són les frases més destacades de l'article de qui va ser fundador i primer director d''El País':

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Un pacte d'estat és necessari si volem afrontar degudament les tres crisis que patim: l'econòmica, la institucional d'Espanya i la de la construcció d'Europa. En aquest pacte, que ha d'incloure CDC i el PNB, l'única proposta que pot trobar consens, i contribuir a resoldre els problemes, és la d'una Espanya federal".

"Si es consumés una separació unilateral d'Espanya per part de Catalunya, suposaria la seva immediata absència de l'Europa unida, l'obertura de llargues i tedioses negociacions per a la seva incorporació i el molt probable veto de no pocs països centrals, incloent-hi el nostre. En definitiva, una decadència galopant i duradora del que serien l'estat català i l'espanyol".

"Els sentiments de la gent, per majoritaris que siguin, no són suficients per convertir els seus desitjos en realitat. Necessiten ser vertebrats en un projecte polític i que aquest sigui viable".

"Totes les anàlisis indiquen que l'èxit de la demostració del passat dia 11 es deu en gran mesura a l'habilitat que han tingut els líders nacionalistes per adjudicar la culpa de la crisi econòmica i, per tant, les seves doloroses conseqüències al fet que els diners que els industriosos catalans paguen al poder central no reverteixen en gran mesura a la mateixa Catalunya i serveixen, en canvi, per finançar serveis socials i d'altres tipus a la resta de les regions d'Espanya".

"La voluntat d'autonomia dels ciutadans catalans no és una impostació ni un invent ideològic. Respon a una tradició que arrela en una cultura multicentenària i que, entre altres coses, va il·luminar els primers brots federalistes amb Pi i Margall primer, i Prat de la Riba més tard".

stats