INVESTIGACIÓ DEL FRAU FISCAL
Política 18/07/2015

La comissió del frau reprova Pujol per la fortuna a l’estranger

Les conclusions afirmen que Mas coneixia els negocis del clan

Laia Vicens
3 min
La comissió del frau reprova Pujol per la fortuna a l’estranger

BarcelonaDesprés de 30 sessions i 70 compareixences de testimonis i experts, ahir es va posar punt final a la comissió d’investigació del frau i l’evasió fiscal del Parlament amb la votació de les conclusions. Però les més de 150 hores de compareixences no sembla que hagin resolt els dubtes sobre l’origen de la fortuna que Jordi Pujol va confessar haver tingut durant més de trenta anys a l’estranger. Per això ahir es va demanar fins a dues vegades la reprovació de l’expresident de la Generalitat. La primera, a través d’una conclusió del PP que veia “imprescindible” aplicar aquesta sanció a Pujol. La segona, en una proposta de Ciutadans que afirmava que l’expresident “mereix una reprovació especial” per no haver aclarit per què va confessar fa només un any i no abans. En totes dues votacions només CiU va votar-hi en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No van ser els únics moments en què CiU es va quedar en minoria en votar sobre Pujol, el nom del qual no estava citat en les 28 pàgines de conclusions dels convergents. Perquè, a part de reprovar-lo, la majoria de partits van apostar per demanar-li “col·laboració”, aixecant el secret bancari sobre els seus comptes i aportant proves que acreditin la versió de la deixa. Fa uns mesos, la cambra catalana ja va reprovar “els actes delictius” del fundador de CDC, però la mesura aprovada ahir significa que la setmana que ve el Parlament podria reprovar la figura de Pujol. Amb les conclusions definitives, s’elaborarà un dictamen final, que serà discutit i aprovat al pròxim ple.

En una llarga i farragosa votació -hi havia un miler de propostes-, la comissió també va reprovar l’actuació de la conselleria d’Empresa i Ocupació “en la gestió del conflicte de les ITV”, el cas pel qual està imputat Oriol Pujol. De fet, les conclusions són especialment dures amb CiU. Afirmen que la federació en vies de dissolució està “afectada directament” pel cas Palau, l’exemple “paradigmàtic” de finançament il·legal de partits, i donen per fet que l’amistat dels fills de Pujol amb alguns polítics “va ser aprofitada per generar negocis sota l’empara dels alts càrrecs del Govern”. Uns fets, diuen els articles aprovats, que Artur Mas coneixia perquè, de fet, també s’han produït sota la seva presidència. A proposta dels republicans, la comissió d’investigació demana al president de la Generalitat que “denunciï o testifiqui les pràctiques irregulars” que hagi pogut observar.

Fora del capítol del pujolisme, la comissió va votar a favor de portar a la Fiscalia les compareixences del cas Método 3 per veure si algun dels testimonis va incórrer en un delicte de fals testimoni, perquè, davant les “contradiccions evidents”, va quedar acreditat que “algú va mentir”. Entre aquests noms hi ha el d’Alícia Sánchez Camacho, presidenta del PP a Catalunya, de qui també es va aprovar la reprovació per la seva “actitud d’opacitat”, en no haver denunciat al seu dia els delictes que Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola, va revelar-li durant el dinar a La Camarga.

Camacho no és l’única dirigent del PP que podria ser reprovada pel Parlament. Es va optar per imposar la mateixa mesura al ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, per la seva “falta de col·laboració” i per la “falta de resultats” en la lluita contra la corrupció.

Sense imputats a les comissions

Més enllà de les conclusions polítiques, la comissió també va aprovar mesures contra el frau fiscal i modificacions del reglament del Parlament. Entre els punts aprovats n’hi ha un que interferirà de ple en el funcionament de futures comissions d’investigació. Els vots de CiU i el PSC van ser suficients per donar llum verda a desvincular les investigacions parlamentàries de les judicials. Què significa això? Que els imputats no hauran de comparèixer al Parlament, tal com passa a la majoria de països europeus.

La setmana que ve es posarà punt final a la comissió, que, malgrat les crítiques i les “dificultats”, ha esdevingut un antídot contra la impunitat. Farà just un any que Jordi Pujol va enviar un comunicat als mitjans en què confessava que havia tingut una fortuna milionària a l’estranger.

stats