EL NOU PARTIT DELS COMUNS
Política 31/10/2016

La confluència d’esquerres supera la fase interna dels partits

EUiA renova Joan Josep Nuet i ja camina cap a la fusió

Jordi Mumbrú
3 min
Joan Josep Nuet parlant amb Alberto Garzón durant la setena assemblea nacional d’EUiA.

BarcelonaEl líder d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) continuarà sent Joan Josep Nuet, segons ha decidit la militància durant la setena assemblea nacional que la formació ha celebrat aquest cap de setmana. Els militants comunistes també han decidit mantenir el timó cap a la nova formació d’esquerres que vol crear Ada Colau, juntament amb ICV, Procés Constituent, Podem i Equo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De totes les forces cridades a constituir aquesta confluència, EUiA era l’única que encara no havia celebrat el seu congrés o assemblea. Amb el sí dels comunistes tots els actors que han de remar per crear “el nou subjecte polític” de l’esquerra ja estan a punt per començar a treballar. Només hi ha una inesperada incorporació d’última hora: el PSC. Els socialistes catalans debatran en el pròxim congrés (que se celebra el cap de setmana vinent) una proposta que també anima el partit a sumar-se en la construcció d’aquesta confluència.

A falta d’un any i mig per a les pròximes eleccions catalanes -si es compleix el full de ruta del Govern- els actors de la confluència ja han acabat la feina interna i han posat els seus respectius partits a punt per a la fusió. Ja poden començar a treballar en equip per aconseguir una formació unitària d’esquerres.

La vella i la nova política

“Si unim la força i les idees del moviment obrer amb els nous fenòmens polítics, amb el 15-M i la joventut organitzada, som imparables -va dir Nuet durant la seva intervenció després de ser reelegit-. El que és nou i el que és clàssic poden treballar junts”, va cridar. Durant tota l’assemblea va planar entre els assistents una certa nostàlgia cap a les velles sigles, que quedaran una mica al marge per abraçar la nova formació. I també una mica de recança per haver-se d’unir amb “la nova política amb falta d’ideologia”, segons va criticar el militant Ricard Juan durant la seva defensa d’una esmena. Després del retret, però, va afegir: “Això és el que hem d’aportar nosaltres” a la confluència. I és que en aquesta setena assemblea la nostàlgia va quedar superada per la pràctica.

La renovació de Nuet com a coordinador general, que es va aconseguir amb el 66% dels vots, també implica que la coalició comunista manté la posició que fins ara ha defensat sobre una possible independència, és a dir, que continuaran lluitant pel dret a l’autodeterminació i per construir una “República Catalana lliurement federada amb la resta de pobles de l’estat espanyol”. L’altra opció, que no ha aconseguit prou vots, defensava la constitució de la república espanyola federal. Aquesta opció era la que defensava el PSUC Viu, l’únic partit de la coalició comunista que va presentar una llista alternativa a Nuet. Van obtenir el 25,8% dels vots.

Un dels moments més esperats de l’assemblea per a la militància comunista va ser la intervenció del secretari federal d’IU, Alberto Garzón. El líder dels comunistes espanyols va animar els militants d’EUiA a treballar per a la confluència i a “construir una base social sense sectarisme amb gent diferent” i va advertir que si l’esquerra no dóna una alternativa “al capitalisme criminal” ho farà l’extrema dreta, com ja està passant en altres països europeus. Garzón es va mostrar tan convençut que aquest és el camí que fins i tot va dir que el “nou subjecte polític” també s’hauria de constituir en l’àmbit estatal.

La mala notícia de l’assemblea van ser les absències d’Ada Colau, alcaldessa de Barcelona i líder de Barcelona en Comú, i de Pablo Iglesias, de Podem. Tots dos van optar per enviar un missatge a la militància a través d’un vídeo. “Hem començat a fer el camí plegats -va dir Colau-. Ara més que mai és el moment d’ajuntar-nos”. La “salutació fraternal” d’Iglesias també va ser una aposta per la confluència de “diferents sensibilitats”. “Estem construint una cosa molt gran”, va valorar.

Lenin, Hugo Chávez i Raimon

Els que també van ser presents en format digital van ser els referents comunistes i revolucionaris. Un vídeo amb la cançó Jo vinc d’un silenci de Raimon anava passant fotografies dels líders revolucionaris. Els més aplaudits per una militància entregada van ser Hugo Chávez, Fidel Castro i Lenin. Al final de l’acte la militància va cantar La Internacional i Els segadors, fent honor al vers de Raimon: “Qui perd els orígens per la identitat”.

stats