Política 28/09/2016

Les deu frases de Puigdemont: "El juny del 2017 estarem preparats per desconnectar de l'estat espanyol"

El president de la Generalitat anuncia un referèndum per a la segona quinzena de setembre de l'any que ve

Núria Orriols
3 min
Les deu frases de Puigdemont: "El juny de 2017 estarem preparats per desconnectar de l'estat espanyol"

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha iniciat puntualment el seu discurs a les quatre de la tarda en el marc de la qüestió de confiança, en què ha exposat el seu pla per culminar el procés d'independència. En principi compta amb el suport dels diputats de Junts pel Sí i la CUP, la qual cosa li permetria superar el debat i reforçar la majoria que li dóna suport al Parlament. Entre altres coses, Puigdemont ha demanat "una cadena de confiances" fins a arribar a la independència i ha exigit, implícitament, a la CUP que validi també els pressupostos. Finalment, ha anunciat un referèndum d'independència per a la tardor del 2017 que validi el procés a les urnes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes són les deu frases més sonades del discurs del president:

1. "Us proposo que iniciem una cadena de confiances que no s'acabi demà amb la votació sinó que continuï fins que Catalunya esdevingui un estat independent de ple dret. La cadena de confiances ha d'involucrar tothom i no prescindir de ningú (...) i són imprescindibles per fer creïble que anem de debò, que estem decidits i que no escatimarem esforços fins a aconseguir-ho".

2. "Som aquí perquè no es va aprovar un pressupost que contenia un seguit de mesures i que no es va arribar ni a tramitar (...). Si s'hagués aprovat la llei de pressupostos, avui, en lloc de la qüestió de confiança tindríem més recursos a disposició dels nostres ciutadans. Sense pressupostos no es pot governar bé, i si no podem governar bé hauríem de poder tornar a donar la paraula als ciutadans".

3. "Qui no tingui la intenció d'aprovar els pressupostos, val més que s'estalviï el temps i no m'atorgui demà la confiança".

4. "Si la resposta de la majoria és un 'sí' [a la qüestió de confiança], el mandat del 27-S es complirà fins al final, i ho podrem anar verificant conjuntament en totes les fases que ens esperen d’aquí al mes de juliol. M'he compromès a complir el mandat".

5. "Jo no fallaré [al mandat del 27-S] però no podré complir sense una majoria al Parlament, sense fissures, i que la gent es mobilitzi, que caldrà (...). A finals de juny del 2017 estarem preparats per poder-nos desconnectar de l'estat espanyol amb plenes garanties. Estarem preparats per fer-ho de manera ordenada, amb seguretat jurídica i també amb finançament. Ho farem com ho hem fet sempre: de manera pacifica i democràtica".

6. "Tot el que fem ha de comptar amb el vistiplau de la gent, com passa en democràcia. És la gent que ha de canviar les normes i de quina manera vol ser governada. Per això parlem d'una validació democràtica al procés d'independència (...) i el mecanisme més acceptable internacionalment és un referèndum pactat".

7. "Per negociar amb ETA [l'Estat] s'hi va reunir en dues ocasions i per negociar amb nosaltres no accepten ni seure a la taula (...) però ara hi ha la possibilitat, per part del sistema polític espanyol, de respondre a la demanda de Catalunya".

8. "Hi ha tota la disposició a col·laborar amb un govern espanyol que vulgui col·laborar lleialment amb un govern català per fer possible que votem en un referèndum sobre la independència de Catalunya. Si s'accepta el principi democràtic que els catalans hem de poder votar, estem disposats a obrir una negociació sobre les condicions del referèndum (...). Demano coratge [als polítics espanyols]".

9. "Aquesta és una oferta [la del referèndum pactat] que no caduca, però no paralitza. L'estiu de l'any que ve el Parlament aprovarà les lleis necessàries perquè Catalunya funcioni com a estat independent (...). La resolució de la demanda catalana es farà amb referèndum o amb referèndum".

10. "Si arribem al final de la legislatura i no hi ha hagut resposta en aquest sentit, estarem preparats per proclamar la independència i per convocar un referèndum per a la segona quinzena de l'any que ve"

stats