NOU CICLE
Política 27/09/2012

Prudència i desconcert sobre la independència entre l'empresariat català

Els responsables d'empreses reunits al Món Sant Benet demanen "serenitat" i "diàleg" i eviten posicionar-se

Efe
2 min
Els empresaris participants en la jornada anual d'Esade al Món Sant Benet, durant el debat / ACN

Sant Fruitós de BagesPrudència i una certa dosi de desconcert pels nous temps que viu la política catalana. Aquest és l'estat d'ànim que es pot veure aquest dijous a la trobada anual organitzada per Esade al Món Sant Benet, que ha aplegat un centenar d'empresaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els líders empresarials demanen "serenitat" i "diàleg" en el nou cicle polític i eviten pronunciar-se, tot i que són escèptics sobre un hipotètic boicot sobre productes catalans. "A mi ningú mai m'ha dit que em deixava de comprar un producte pel fet de ser català", ha explicat Salvador Tous, fundador de Tous.

La presidenta del grup agroalimentari Casademont, Adriana Casademont, ha volgut deixar clar que les empreses "són apolítiques" i que la seva feina és "crear llocs de treball i ajudar a tirar endavant l'economia".

"Nosaltres només som empresaris, no ens podem posicionar. De temes polítics no en sabem absolutament res", ha explicat.

Sí que ha reclamat a la classe política que el debat sobiranista es realitzi "amb diàleg, pacíficament i amb intel·ligència".

El president d'honor del Grup Borges i president de la fundació empresarial Gresol, Antoni Pont, també s'ha mostrat prudent i ha assenyalat que "cal anar veient com evoluciona" el debat sobiranista, encara que l'important és "adaptar-se al canvi".

"Els empresaris hem de fer front als problemes i a les dificultats que es puguin presentar", ha manifestat.

El director general del fabricant de material elèctric Simon, Xavier Torra, ha criticat que a l'actual debat polític hi ha un "excés" de tensió i agressivitat i que el que es requereix ara i en un futur és pau i serenitat.

Tampoc ha aclarit si estaria a favor d'una possible independència, encara que sí que ha ressaltat que la solució a l'encaix de Catalunya a Espanya ha de venir per la via de l'"entesa mútua".

"Prefereixo el debat econòmic al polític", ha comentat Torra, que ha advertit que, des del punt de vista empresarial, resulta inviable plantejar-se futurs aïllats de la resta d'Europa i del món.

El president de la patronal vallesana Cecot, Antoni Abad, ha lamentat que l'eix del debat s'hagi traslladat de la necessitat d'un pacte fiscal a la independència de Catalunya, que és un "terreny desconegut" i que té també un "calendari desconegut".

És per això que hi ha un ampli ventall de sensibilitats dels empresaris sobre això, ha explicat Abad, des dels que veuen aquesta reivindicació amb "un altíssim vertigen" fins a aquells que la veuen com la solució als problemes financers de Catalunya.

Una de les poques empresàries que ha expressat obertament que "no veuria malament" una Catalunya independent ha sigut Mercè Martí, directora d'Infinit Air, empresa d'aviació que centra la seva activitat en la realització de treballs aeris per a l'administració catalana, encara que també opera a l'estranger.

Ha comentat que el possible procés d'independència de Catalunya s'ha d'afrontar amb "serenitat", encara que a ella, que és emprenedora, li agraden els reptes.

stats