POLÍTICA
Política 18/06/2012

Entitats socials i sindicats registren al Parlament la proposta de consulta sobre les retallades

És la primera vegada que es promou a Catalunya un referèndum fent ús de la llei de consultes aprovada l'anterior legislatura

Ara / Acn
2 min
Els representants de sindicats i entitats socials, reunits amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert

BarcelonaEls representants de vuit entitats socials i sindicats units en la plataforma 'Jo vull decidir per una Catalunya social' han registrat aquest dilluns al Parlament la proposta per sol·licitar una consulta ciutadana sobre les polítiques d'ajustament del Govern. Aquesta és la primera vegada que es promou un procés de consulta popular per la via del referèndum fent ús de la llei de consultes aprovada l'anterior legislatura. Haurà de comptar amb l'aval de 220.000 signatures, és a dir, el 3% de la població, i l'Estat l'hauria d'autoritzar. Els impulsors de la iniciativa popular confien que el procés tirarà endavant amb el suport social necessari i farà possible que la ciutadania pugui decidir a les urnes quin camí cal prendre per sortir de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Creu que l'acció del Govern hauria de donar prioritat a la salut, l'educació i els serveis socials per garantir aquests drets bàsics i complir amb l'Estatut?". Aquesta és la proposta de la pregunta que es faria en la consulta popular i que la plataforma social ha registrat aquest dilluns al Parlament d'acord amb la llei del 2010 sobre consultes populars per la via del referèndum.

Una pregunta oberta que està elaborada en termes de priorització de l'acció del govern de la Generalitat, perquè la llei no admet cap pregunta concreta d'àmbit fiscal o pressupostari. La proposta ha sigut registrada aquest dilluns al Parlament per passar el primer pas del procés, que sigui aprovada i admesa a tràmit per la mesa del Parlament. Un cop publicada la proposta de consulta al 'Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya', la promotora de la iniciativa tindrà un termini de sis mesos, prorrogable, per recollir 220.000 signatures, l'equivalent al 3% de la població.

La idea dels impulsors de la iniciativa és poder iniciar la recollida de signatures de suport entre els mesos de setembre i octubre. Un cop recollides les signatures que acompanyin la iniciativa popular per a la celebració del referèndum no vinculant i després que aquestes siguin validades per la junta electoral, el procés requerirà encara dos passos. Primer l'aprovació pel ple del Parlament, i després l'autorització del govern espanyol, sense el qual no es pot celebrar cap consulta.

stats