Política 25/03/2017

El fiscal investiga els preparatius del referèndum

El govern espanyol inicia els tràmits per enviar els pressupostos al Tribunal Constitucional

Montse Riart / Gerard Pruna / Dani Sánchez Ugart
4 min
Campanya institucional publicada a diversos mitjans sobre el registre de catalans i catalanes a l'exterior

BarcelonaNo ha calgut cap convocatòria oficial del referèndum previst per al setembre, ni tan sols un anunci o una declaració pública d’algun dels dirigents del govern de Carles Puigdemont. La Fiscalia Superior de Catalunya va obrir ahir una investigació per esbrinar si la Generalitat ja ha posat en marxa els preparatius per fer efectiva la votació prevista per després de l’estiu. A diferència de l’estratègia seguida amb la consulta del 9-N, en què la fiscalia va reaccionar un cop ja s’havia dut a terme la votació, aquest cop el ministeri públic té la intenció d’anticipar-se a qualsevol moviment que efectuï l’executiu català. L’objectiu, segons fonts consultades per l’ARA, és evitar que la votació -prohibida pel Tribunal Constitucional (TC)- es materialitzi, a diferència del que va passar el 9 de novembre del 2014.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La fiscalia argumenta que aquests preparatius constitueixen “una infracció frontal” als pronunciaments del Constitucional. Com a exemple, al·lega la campanya institucional publicada a diversos mitjans sobre l’existència d’un registre de catalans i catalanes a l’exterior: “¿Tens familiars o amics que viuen fora de Catalunya? ¿Ja s’han inscrit al registre de catalans residents a l’exterior? Suma-t’hi. Podran tenir molts avantatges i fer sentir la seva veu”, diu l’anunci d’una campanya que, segons el ministeri públic, podria estar relacionada amb el referèndum.

Tanmateix, l’espurna que ha activat la investigació va ser la licitació, dimecres, d’un acord marc per subministrar material electoral (sobres i paperetes) amb motiu d’unes hipotètiques eleccions al Parlament. Ho va fer el departament de Governació mentre a la cambra catalana s’aprovaven els pressupostos. Públicament, la justificació del Govern és que aquest contracte hauria de servir per cobrir les necessitats d’unes eleccions sobrevingudes al Parlament, però la fiscalia sospita que és només una argúcia per amagar el referèndum.

Tres delictes

El ministeri públic considera que els moviments de l’executiu -que, tal com va avançar l’ARA, ha destinat un equip d’alts càrrecs a preparar el referèndum- podrien constituir un delicte de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. De fet, segons les mateixes fonts consultades, la primera alarma a la fiscalia va sonar dimecres arran de l’advertiment dels serveis jurídics del Parlament, que van avisar que la votació dels pressupostos i la inclusió en els comptes d’una partida destinada al referèndum podia constituir un delicte de desobediència al Constitucional.

La fiscalia vol revisar aquest document i els que puguin demostrar els preparatius de la consulta, i a partir d’aquí decidiran si presenten una nova querella davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

L’anunci de la Fiscalia Superior de Catalunya, però, no ha fet canviar ni un mil·límetre l’horitzó del Govern. Com a mínim, pel que es desprèn de les paraules del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ahir en un acte d’homenatge als 125 anys de la redacció de les Bases de Manresa. “No deixarem de persistir”, va afirmar després de lamentar la judicialització del procés que fa l’Estat: “Si fa 125 anys no van deixar d’insistir [...], avui tampoc ho farem”.

El govern espanyol, mentrestant, mira cap a una altra banda davant de l’anunci de la fiscalia. El portaveu de l’executiu, Íñigo Méndez de Vigo, es va limitar ahir a recalcar “el respecte a la llei”, perquè “no respectar-la equival a menystenir la democràcia”. Les sospites d’ingerències de l’executiu a la fiscalia han incrementat el zel amb què els representants del govern de Mariano Rajoy parlen de les accions d’aquest organisme, que depèn de l’administració de l’Estat. Fonts de la Moncloa van explicar que ni tan sols havien discutit a la reunió del consell de ministres que es va celebrar ahir possibles accions judicials contra els passos endavant cap al referèndum que està fent la Generalitat després de l’aprovació dels pressupostos, tot i que tampoc no la van descartar.

El que sí que va avançar Méndez de Vigo va ser un recurs d’inconstitucionalitat contra els comptes públics catalans. El presentaran, molt probablement, la setmana que ve, quan també hi ha anunciats dos recursos: un de Ciutadans i el PP i un altre del PSOE. Un cop publicat ahir el text definitiu al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya, el govern espanyol ja pot demanar a l’Advocacia de l’Estat un informe que avali el seu recurs davant del TC. Un cop el govern espanyol presenti aquest recurs, si el Constitucional l’accepta a tràmit, els pressupostos o els articles impugnats quedaran automàticament suspesos.

L’executiu de Mariano Rajoy no té previst afluixar la pressió judicial pel procés. La fiscalia va demostrar ahir que continua alineada en aquesta estratègia.

La campanya del registre de catalans a l’exterior es mantindrà

Dilluns passat el departament d’Afers Exteriors va presentar els serveis que oferiran com a incentiu a tots els catalans que s’inscriguin al registre que el Govern va crear el 2014, que podria servir de cens per al referèndum. Dijous es va publicar el primer anunci a la premsa, on convida a apuntar-s’hi per “fer sentir la veu” i, sobre un mapa de Catalunya, s’hi llegeix una pregunta: “Sí o no?” Tot i que la fiscalia apunta directament a l’anunci, fonts del Govern van explicar a l’ARA que la campanya es mantindrà. Durant deu dies, el temps previst per desplegar-la, l’anunci seguirà a la premsa.

stats