POLÍTICA
Política 24/11/2011

El Govern admet que retallarà "drets adquirits" als funcionaris

"Ens hem de resituar", ha dit el portaveu Francesc Homs. L'executiu estudia reduir els dies de festa i els tiquets restaurant

Ara / Agències
2 min

BarcelonaEl portaveu del Govern de la Generalitat, Francesc Homs, ha confirmat aquest dijous a Ràdio 4 que l'executiu d'Artur Mas reduirà "drets adquirits" als funcionaris per rebaixar la despesa pública de personal. Entre aquests drets adquirits s'estudiarà la reducció dels dies de disposició personal i els tiquets restaurant. Diversos mitjans concreten aquest dijous alguna de les mesures que es podrien prendre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots els treballadors públics afectats, menys dies festius

L'ARA avança que la retallada afectarà els treballadors de les 275 empreses públiques de la Generalitat, incloent-hi la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, l'ACA o els Ferrocarrils. El Govern també estudia reduir els festius dels funcionaris i eliminar dies de lliure disposició.

Els tiquets restaurant

També s'estudia eliminar els tiquets restaurant que tenen els empleats que treballen en jornada partida, és a dir, unes hores al matí i unes hores a la tarda. En aquest últim cas, s'oferiria una alternativa si se suprimissin els tiquets restaurant, com podria ser compactar les jornades laborals de manera que es treballés només al matí o a la tarda. Una mesura, però, que no es podria aplicar en molts dels sectors dels treballadors públics, ja que cada sector ofereix un servei concret que implica un determinat horari laboral.

Al respecte, Homs ha dit: "Són d'aquestes propostes que es posaran damunt la taula en les reunions amb els sindicats". I ha afegit: "Són drets adquirits en els darrers anys. Hem tingut una situació econòmica en què ens pensàvem que érem rics i s'han anat fent guanys des del punt de vista de millores laborals. Ara ens hem de ressituar".

Tot plegat, segons el portaveu del Govern, respon a l'objectiu d'estalviar sense "afectar els serveis directament a la gent de l'atenció sanitària, de l'ensenyament, dels serveis socials, etc".

Gasolina més cara

Segons La Vanguardia, la gasolina s'encarirà 2,4 cèntims el litre. Actualment el tram autonòmic de l'anomenat cèntim sanitari és de 2,4 cèntims el litre. El pla del Govern preveu doblar aquesta xifra, fins als 4,8 euros.

Taxes universitàries

El diari barceloní també avança que la taxa de les matrícules universitàries s'apujarà, el curs 2012-2013, al voltant del 7,5%.

Medicaments

Pel que fa a la sanitat, el "tiquet moderador" anunciat per Mas es basarà en una taxa d'entre 20 cèntims i un euro per recepta amb l'objectiu de recaptar 70 milions a l'any. En quedaran al marge els jubilats i alguns malalts crònics.

L'increment de la T-10

En el capítol de transports, la T-10 s'apujaria un 10%, fins als 9 euros, segons El Periódico. Sobre aquest punt, Homs, en l'entrevista a Ràdio 4, ni ho ha confirmat ni ho ha desmentit. Més tard, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ho ha negat.

Retallada inferior al 10% el 2012

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } D'altra banda, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha assegurat aquest dijous que la retallada dels pressupostos de la Generalitat del 2012 serà inferior al 10%. El conseller, però, ha evitat donar més detalls dels comptes a l'espera de negociar-ho amb els sindicats. Els pressupostos inclouran la segona onada de retallades anunciades dimarts pel president Artur Mas.

stats