Política 25/04/2012

El Govern avança que podria apujar impostos per quadrar els pressupostos

El portaveu, Francesc Homs, diu que els ajustos per estalviar 1.500 milions més "afectaran els ingressos i la despesa". Garanteix que la sanitat i l'educació no es tocaran més. Adverteix sobre l'amenaça d'intervenció de l'Estat: "Cada cop hi ha menys opcions d'entendre'ns amb Espanya"

Ara
3 min

BarcelonaEl portaveu del Govern, Francesc Homs, avança que la Generalitat haurà d'apujar impostos per fer front a l'estalvi de més de 1.500 milions d'euros per fer quadrar els pressupostos catalans a les exigències del govern espanyol. "Els ajustos afectaran els ingressos i la despesa", ha dit en una entrevista a El món a RAC1, però no ha volgut concretar més. Sí que ha deixat clar que no s'acomiadaran funcionaris i que no hi haurà més retallades en sanitat i educació. "Funcionaris al carrer com a expressió literal haig de dir que no, perquè no ho podem fer", ha remarcat. També ha recordat que el tram autonòmic de l'IRPF no el poden apujar més i no ha tancat la porta a tornar a modificar l'impost de successions. Homs ha dit que el nou copagament farmacèutic aprovat pel govern de Rajoy no permetrà estalviar ni un 10% dels 1.500 milions que ha d'ajustar Catalunya. L'executiu central va anunciar fa unes quantes setmanes que caldria retallar 10.000 milions més per ajustar-se als objectius de dèficit. La majoria dels ajustos recauen sobre les autonomies. Divendres, el consell de ministres va aprovar noves mesures en sanitat i ensenyament que, segons la Generalitat, no seran suficients.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs també ha dit que "cada cop hi ha menys opcions d'entendre'ns amb Espanya" després de les últimes amenaces d'intervenció econòmica de l'executiu espanyol i amb vista al possible xoc pel pacte fiscal. "Vàrem creure que era possible el pacte en tota l'operació de l'Estatut, sé fins a quin punt hi havia una càrrega de profunditat en tot aquell procés, però tot això s'ha esberlat", ha dit Homs. I davant aquest escenari ha avançat que el Govern està preparant "el pla de l'estrebada" per fer front "a les accions de l'Estat contra l'autogovern".

El portaveu de l'executiu ha recordat que l'amenaça d'intervenció i la negativa de Madrid a pagar els deutes pendents de l'Estatut s'afegeix a molts altres intents previs d'"impedir l'exercici de l'autogovern com l'havíem entès fins ara". "El Parlament ja ens l'han condicionat molt, amb la sentència de l'Estatut al Constitucional, amb la llei de la dependència...", ha remarcat. I, com ja va assegurar aquest diumenge a l'ARA, ha insistit que davant el pròxim enfrontament pel pacte fiscal, l'executiu de Rajoy no enviarà els tancs, però que ho farà amb altres armes, com la pressió mediàtica.

Ens en sortirem?

En l'entrevista, els tertulians d''El món a RAC1' han preguntat a Homs si creia que Catalunya se'n sortirà d'aquesta difícil situació econòmica i dels desafiaments del govern espanyol. El portaveu ha dit que creia que sí: "La institució de la Generalitat és més feble probablement del que ens havíem pensat, però [el govern espanyol] no se'n sortirà. Tenim la sensació que això de ser català és molt feixuc, però tot i així, com a país, no tirem mai la tovallola, i això em fa pensar que hi ha gruix suficient per sortir-nos-en. No serà senzill, però. La confrontació no serà nítida, serà confusa, serà l'eina política que tindran els polítics espanyols per tombar voluntats a Catalunya, però tots plegats hem acumulat prou experiència perquè pensi que ens en sortirem".

Tot i les crítiques per l'intent de Madrid de controlar els comptes de les autonomies, Homs ha defensat les polítiques d'austeritat, especialment la fermesa d'Alemanya, per imposar un control del dèficit a la UE. Ha insinuat, però, que al govern espanyol ja li aniria bé que es trenqués l'eix Merkel-Sarkozy per tenir una mica més de marge amb el dèficit. "El senyor Rajoy es mor de ganes que guanyi Hollande [socialdemòcrata] a França", ha dit.

stats