Política 17/03/2016

El govern espanyol demana al TC que anul·li també el canvi de nom del departament d'Exteriors

En les seves al·legacions davant l'alt tribunal, la Moncloa s'agafa a unes declaracions de Romeva per argumentar que la Generalitat manté les funcions de la conselleria

Ara
2 min
RAÜL ROMEVA S'ESTRENA AMB UNA NOVEL·LA SOBRE EL PERIODISME EN EXTINCIÓ

BarcelonaEl govern espanyol continua la seva batalla contra la conselleria que pilota Raül Romeva. No en té prou que el Tribunal Constitucional hagi suspès el departament d'Exteriors ni que la Generalitat li hagi canviat el nom, sinó que ara ha demanat també a l'alt tribunal que declari nul el decret que recull el canvi de denominació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho demanen les al·legacions de l'executiu en funcions dirigit per Mariano Rajoy, avançades per l'ACN, ja que defensen que "amb independència de la denominació que utilitzen" els decrets "mantenen invariables les funcions atribuïdes a la nova conselleria" i, per tant, "incompleixen també materialment" la suspensió cautelar de les competències de la conselleria d'Exteriors que el TC va haver de dictar el 16 de febrer del 2016 de manera automàtica després d'admetre a tràmit l'incident d'execució de sentència presentat per la Moncloa.

Madrid vol que s'elimini el decret de la Generalitat que adapta les funcions de Romeva a la decisió del Tribunal Constitucional, ja que recull que mentre es mantingui la suspensió" la conselleria d'Exteriors passa a denominar-se "departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència" i atribueix a aquest departament les competències sobre acció exterior que es preveuen a l'Estatut.

Per justificar aquesta petició, el govern espanyol s'agafa a les declaracions del conseller Raül Romeva "que consten a la pàgina web de la Generalitat" i que apunten que aquest canvi de denominació del departament "no afecta la denominació del càrrec de conseller, ni les funcions inicialment previstes per a aquest departament". Amb això es fa efectiu l'avís que ja va llançar la vicepresidenta espanyola, Soraya Saénz de Santamaría: "Les declaracions engreixen els recursos al TC".

Segons la Moncloa, el TC podria fer "aquesta declaració de nul·litat" dels dos decrets "com a mesura addicional" a la suspensió cautelar del departament que ja va emetre.

stats