Política 28/08/2015

Acaba l'escorcoll a CDC: la Guàrdia Civil s'endú el disc dur de l'administrador del partit i documents de la fundació

L'operació investiga el pagament de comissions del 3% de la constructora Teyco al partit. També han buscat documents a la seu de la Fundació CatDem i als ajuntaments de Sant Cugat, Sant Celoni, Lloret i Figueres

Laia Vicens / Sara Gonzàlez / Oriol March
6 min
Els agents de la Guàrdia Civil abandonen la seu de CDC / PERE VIRGILI

Barcelona / Sant CeloniLa Guàrdia Civil ha acabat poc abans de les 11 de la nit l'escorcoll a la seu de CDC, al carrer Còrsega de Barcelona, després de més de cinc hores, en una operació que investiga el pagament de comissions del 3% de la constructora Teyco al partit, segons ha confirmat el cos policial a l'ARA. Les obres s'haurien fet a Figueres, Lloret de Mar, Sant Celoni i Sant Cugat del Vallès, ajuntaments que també s'estan escorcollant. També s'ha escorcollat durant més de set hores la seu de la Fundació Catalanista i Demòcrata (CatDem), al carrer Casp de Barcelona, vinculada a Convergència, i el pis de l'extresorer del partit Daniel Osàcar. L'operació, batejada com a Petrum 2, la coordina la Fiscalia Anticorrupció. El cas està sota secret de sumari i no es preveuen detencions. La imatge de la Guàrdia Civil entrant a la seu de CDC ha impactat en plena precampanya electoral, quan falta un mes per al 27-S. El Govern assegura que l'operació busca "fer mal" a CDC, mentre que l'executiu espanyol ha defensat la independència judicial [aquí totes les reaccions].

L'operació ha començat a les deu del matí a la Fundació CatDem. Diversos agents vestits de paisà han entrat amb caixes negres a l'edifici. Passada la una del migdia, però, la investigació s'ha desplaçat a la seu de Convergència. La documentació de la Fundació, de fet, és a la seu de Convergència, segons han explicat els responsables del partit.

Els documents que busquen els agents són al despatx de l'administrador de CDC i CatDem, Albert Viloca. La secretària judicial no ha arribat fins a les 17.40, després de presenciar l'escorcoll a la CatDem.

A la seu de CDC també hi ha anat l'extresorer Daniel Osàcar, a qui han escorcollat el pis aquest matí. Els agents s'han endut del seu ordinador de CDC els correus electrònics. L'escorcoll a CatDem ha acabat a quarts de sis de la tarda.

Francesc Sànchez, membre de l'executiva de CDC, s'ha queixat en una conversa informal amb periodistes de la gesticulació dels agents de la Guàrdia Civil perquè "es treuen l'armilla quan entren a l'edifici" i, segons ha denunciat, en són molts més dels que requereix l'operació.

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha comparegut d'urgència davant dels mitjans de comunicació des de la seu del partit. "Algú ha volgut entrar en campanya abans d'hora", ha assenyalat Rull, que ha lamentat la "voluntat de muntar un espectacle mediàtic" al voltant de l'operació. "Segurament som un dels partits més investigats i revisats per totes bandes. Si volen els expedients, no hi ha cap problema. Que ens els demanin. Aquest partit serà un partit transparent com sempre ho ha estat. Menys xous i més justícia, això és el que demanem", ha apuntat el coordinador general de CDC.

Fonts de la Fundació CatDem han assegurat a l'agència Efe que estan "tranquils" i que descarten que la Guàrdia Civil pugui trobar res d'irregular en la comptabilitat de la Fundació ni a CDC.

En declaracions a Catalunya Ràdio, l'exdirector de la Fundació CatDem Agustí Colomines ha assegurat que "és impossible" que la Guàrdia Civil "trobi res" a la seu de la Fundació que la pugui vincular amb suposats casos de corrupció, "perquè no hi ha documentació administrativa". Colomines, director de la Fundació fins al 2013, ha afirmat que no sap "què hi busquen" i que el "sorprèn molt" l'escorcoll. "Ja és la segona vegada", ha subratllat, i ha afegit: "Cada vegada que tenen ganes de picar, munten un numeret com aquest".

Escorcolls a quatre ajuntaments

A Sant Celoni, els agents hi han entrat cap a les deu del matí. L'empresa Teyco va construir en aquest municipi una estació de la ITV i l'edifici de formació professional Sax Sala. Els agents de la Guàrdia Civil s'han emportat l'expedient de contractació d'aquest centre de formació adjudicat per l'Ajuntament de Sant Celoni el 2009, amb govern de CiU, per 1,9 milions d'euros amb els fons d'inversió en obra pública del govern de Zapatero. L'alcalde, Francesc Deulofeu (CiU), ha assegurat que estan "tranquils" i que no tenen cap problema a lliurar informació perquè tots els procediments s'han fet "seguint al peu de la lletra el que indica la llei".

Agents de la Guàrdia Civil s'adrecen a l'Ajuntament de Sant Celoni

La Guàrdia Civil s'ha presentat a l'Ajuntament de Lloret de Mar, a la Selva, quan faltaven pocs minuts per a dos quarts d'onze del matí. L'alcalde, Jaume Dulsat, ha explicat que els agents els han demanat un únic expedient de fa sis anys sobre les obres l'adequació i millora del parc urbà de Can Xardó, uns treballs que es van fer amb el pla d'ajudes de Zapatero durant l'època del mandat de l'antic alcalde Xavier Crespo. "Fa tres mesos que estem a l'Ajuntament i desconeixíem de què es tractava, per això el secretari els ha acompanyat fins a l'arxiu municipal a buscar l'expedient", ha afirmat Dulsat, que ha assegurat que han sabut de l'operació a través dels mitjans.

A Sant Cugat, un Land Rover de la Guàrdia Civil ha arribat cap a les deu del matí a l'Ajuntament, segons han explicat fonts del consistori a l'agència Efe, i els agents s'han emportat "documentació administrativa" municipal. "Ha estat tot una mica per sorpresa perquè s'han presentat aquí, han demanat informació i l'Ajuntament l'ha lliurat", han explicat aquestes fonts. L'alcaldessa accidental, Carmela Fortuny (CiU), i l'interventor de l'Ajuntament han lliurat els documents.

A Figueres, la Guàrdia Civil escorcolla l'àrea de contractació de l'Ajuntament, segons informa Tramuntana Televisió.

L'origen: una operació contra l'alcalde de Torredembarra

L'operació és una continuació de les investigacions obertes fa dos anys contra l'alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, i la porta el jutjat número 1 del Vendrell. El jutge investiga tres membres de la família Sumarroca per corrupció i blanqueig i indaga suposats pagaments per valor de 850.000 euros que la constructora i promotora Teyco va fer a dues societats de l'exalcalde Daniel Masagué. La Fiscalia Anticorrupció sospita que aquests pagaments constitueixen comissions il·lícites a canvi de l'adjudicació a Teyco de diversos contractes municipals, que estan sota sospita.

La Guàrdia Civil sortint de la seu de l'empresa Teyco, que ha escorcollat en l'operació anticorrupció d'avui / EFE

L'operació d'avui a CatDem l'ha avançat Crónica Global, que explica que en els escorcolls a Teyco i la família Sumarroca s'haurien trobat caixes fortes amb documentació que avalaria que la constructora pagava comissions del 3% del preu de les obres adjudicades al partit, a través de la Fundació CatDem.

La Guàrdia Civil va detenir el 23 de juliol l'exconseller delegat de la constructora Teyco Jordi Sumarroca, el seu oncle Joaquim i la seva cosina Susanna, en una operació en la qual també va ser arrestat Daniel Masagué i un assessor fiscal. La investigació forma part d'una peça separada del cas Efial, en què el jutge segueix el rastre d'uns suposats pagaments per valor de 850.000 euros que Teyco va fer a dues societats propietat de Masagué, una de dedicada a la brioixeria i una altra d'immobiliària.

La CatDem, un altre cop sota sospita

Vinculada a Convergència, la justícia l'ha relacionat els últims anys amb el cas Palau.

No és la primera vegada que la Fundació CatDem –abans portava el nom de Ramon Trias Fargas, figura històrica dels nacionalistes– és en l'ull de l'huracà, especialment per la vinculació que té amb el cas Palau.

De fet, qui va ser administrador de la Fundació, Daniel Osàcar, està imputat en el marc del cas Palau. El seu nom, segons els investigadors, apareix en els papers que la policia té a les seves mans al voltant de la comptabilitat que gestionava Fèlix Millet, saquejador confés de l'entitat musical. Osàcar, que va ser tresorer de Convergència fins a finals del 2010 –el seu relleu es va anunciar el mateix dia que David Madí feia públic que abandonava la política per fer el salt al sector privat després d'una dècada al costat d'Artur Mas–, va ser imputat el març del 2011 pel presumpte finançament irregular del partit a través del Palau de la Música.

En l'última etapa del tripartit, el Parlament va ser l'escenari d'una comissió d'investigació sobre el cas Palau en què van desfilar alts càrrecs de CDC –fins i tot Mas, en aquell moment secretari general del partit i cap de l'oposició– i els responsables de la CatDem. Gran part de les preguntes estaven relacionades amb els convenis signats entre la Fundació i el Palau, que van arribar als 632.000 euros i que s'estan retornant a la institució cultural. Joaquim Ferrer, president del patronat de la CatDem, va assenyalar en aquella comissió que els convenis eren "lògics". La CatDem, que té la seu al carrer Casp de Barcelona, s'encarrega de fer debat ideològic i de nodrir d'arguments el partit en el camí cap a l'estat propi.

stats