Política 18/10/2013

Mas va plantar Santamaria per "autoestima" i per no crear un precedent

"És una qüestió de tenir autoestima per la pròpia institució", diu el conseller Homs

Acn
3 min

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha justificat aquest divendres el fet que el president de la Generalitat, Artur Mas, no assistís a l'acte de Foment del Treball que va acabar presidint la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, afirmant que "no es podia establir aquest precedent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En dues entrevistes a Catalunya Ràdio i RAC1, Homs ha assenyalat que els serveis de protocol van desaconsellar a Mas d'anar a l'acte després que el govern espanyol insistís en la presidència per part de Sáenz de Santamaría. "Vam parlar amb els serveis de protocol del govern espanyol i ens van dir que això ha d'anar d'aquesta manera, punt, i s'ha acabat", ha afirmat Homs.

"Això no havia passat mai en 36 anys", ha assegurat Homs sobre la voluntat d'una vicepresidenta espanyola de voler presidir un acte al Principat i posicionar-se per sobre del president de la Generalitat. "Mai s'havia discutit", ha reblat el portaveu del Govern.

Homs també ha assegurat que "no es pot acceptar" el fet que l'executiu espanyol al·legui amb el seu decret de protocol. "És una qüestió de tenir autoestima per la pròpia institució", ha assenyalat el conseller de Presidència. Tal com ha explicat, no es tracta d'una qüestió personal de Mas, sinó d'una "qüestió de tenir autoestima per la pròpia institució".

En conclusió, el portaveu de l'executiu ha sentenciat que "no es pot establir aquest precedent perquè, a partir d'aquí, et van arraconant". "No ens ho podem permetre com a país, ha afegit.

Totes aquestes declaracions les ha fet durant l'entrevista que ha concedit a Catalunya Ràdio. Minuts després, des de RAC1, ha posat èmfasi en el fet que es tractava d'un acte organitzat a Catalunya per la societat civil, i ha afirmat que "hi ha coses que són indisponibles", perquè "quan un és president de la Generalitat, hi ha unes funcions que té assignades en funció del que representa, no d'ell mateix".

Francesc Homs també ha comparat la situació viscuda aquest dijous amb els 36 anys de Generalitat restaurada i ha indicat que "a vegades ha passat per un element de bona fe i llavors se'ls ho explica i es resol". En aquesta ocasió, però, l'executiu espanyol va insistir en l'aplicació estricta del seu decret i va ser llavors quan, segons Homs, els serveis de protocol del Govern van indicar que no es podia fer d'aquesta manera.

Pel que fa al paper de Foment del Treball, el portaveu del Govern ha negat que "el problema" provingués d'aquesta institució. "No ens equivoquéssim sobre qui genera els problemes", ha advertit Homs després d'assegurar que "Foment es va sentir profundament incòmode".

La cerimònia en qüestió era el lliurament de les medalles d'honor de Foment i els Premis Carles Ferrer Salat. Mas hi havia estat convidat per tancar l'acte, assumint així un rang preeminent en l'ordre protocol·lari dels parlaments. Així constava inicialment en el programa. Però tot va fer un tomb minuts abans d'iniciar-se l'acte del vespre, quan va transcendir que Mas no hi aniria, indignat amb un canvi d'última hora pel qual qui havia de tancar la ronda d'intervencions −i per tant, presidiria la cerimònia− era la vicepresidenta. El motiu: Santamaría és per uns dies la presidenta en funcions del govern espanyol pel fet que Mariano Rajoy és fora del país participant en la cimera iberoamericana que se celebra a Panamà. L'incident, simbòlic però rellevant, evidencia el xoc de Mas amb Rajoy.

Sobre la retallada de 8.000 milions d'euros que l'executiu estatal exigeix a Catalunya els propers dos anys, Homs ha afirmat que és "sinònim de carregar-se l'estat del benestar".

stats