Les finances de la Generalitat
Política 16/02/2011

Iceta: "El Govern s'equivoca quan converteix el dèficit de la Generalitat en el problema"

El viceprimer secretari del PSC lamenta que l'executiu no hagi lliurat als partits el document on detalla les retallades

Albert Castellví
2 min
Miquel Iceta, a 'Els matins' de TV3

BarcelonaEl viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, considera que el Govern "s'equivoca" quan "converteix el dèficit de la Generalitat en el problema", ja que, segons ell "no és cert que la Generalitat s'hagi trobat al punt de la ruïna", i a més diu que aquest dubte sobre el finançament català "agreuja una situació molt difícil". Iceta ha lamentat que "el Govern no ha lliurat als partits el document" que es va presentar a la ministra d'Economia, Elena Salgado, on es detalla la retallada del pressupost de la Generalitat, fet que els impedeix "pronunciar-s'hi" amb rigor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent socialista ha dit a Els matins de TV3 que "el detue de la Generalitat no és el problema del finançament públic espanyol", i ha destacat que "Catalunya és la tretzena comunitat en termes de dèficit econòmic", ja que no se la pot comparar "en termes absoluts" a altres autonomies més petites. Segons Iceta, s'està "dramatitzant" la situació econòmica de la Generalitat, i això no dóna més força en la negociació, sinó que "afebleix".

Iceta ha destacat que l'actual Govern "sembla que mantindrà" algunes mesures aprovades pel tripartit amb el vot contrari de CiU, com la retallada de sou de funcionaris. A més, ha defensat l'actuació de l'anterior executiu: "L'augment del dèficit de la Generalitat no és resultat d'un augment de la despesa, sinó de la caiguda gairebé en vertical d'ingressos derivats d'alguns impostos", ha afirmat. I ha afegit: "Sort que no els vam fer cas", ja que, segons ell, si s'haguessin seguit les propostes de CiU en matèria fiscal "avui les finances de la Generalitat estarien molt pitjor".

Iceta també ha criticat algunes de les mesures impulsades per l'executiu de Mas, com ara la voluntat d'eliminar l'impost de successions: "En un moment en què es demanen sacrificis a tothom, no eliminem un impost que només està gravant la part més privilegidada de la societat", ha demanat, abans de recordar que "l'any passat només 529 famílies van tributar per 400 milions d'euros" gràcies a aquest impost. Iceta també s'ha mostrat contrari al fet que la contractació d'una mútua pugui desgravar, ja que no té sentit que "en el mateix moment que diem que no ens ho podem permetre, afeblim els sistema públic. Després d'admetre que ell està adherit a una mútua, ha explicat: "No vull que la gent que no se la pot pagar, pel fet que les mútues desgravin, rebin un pitjor servei de la sanitat pública". I ha sentenciat: "No pot ser que els sacrificis d'uns serveixin per beneficiar una minoria".

Finalment, Iceta també s'ha mostrat contrari a la decisió del departament d'Ensenyament d'aturar la digitalització de les aules, un fet que consdiera "un error", perquè "renuncia a un fons de l'Estat destinat a aquest programa". Segons ell, "renunciar als programes d'alfabetització digital a les escoles és un error".

stats