Política 21/11/2014

El govern espanyol denega l'indult a Carlos Fabra

L'expresident del PP i de la Diputació de Castelló està condemnat a quatre anys de presó per la comissió de quatre delictes fiscals

Mariona Ferrer I Fornells / Efe
3 min

Madrid / ValènciaEl consell de ministres ha decidit denegar la petició d'indult sol·licitada per l'expresident de la Diputació de Castelló i del PP en aquesta demarcació Carlos Fabra, que va ser condemnat ara fa un any a quatre anys de presó per la comissió de quatre delictes contra la hisenda pública.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha explicat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres. La número dos de l'executiu ha explicat que el consell de ministres també ha denegat la petició de l'expresident del Sevilla FC José María del Nido, i ha puntualitzat que l'actual govern espanyol ha concedit només set indults, davant els més de 2.000 denegats.

Fabra, condemnat a quatre anys de presó per defraudar a Hisenda prop de 700.000 euros entre 1999 i 2003, podria entrar a la presó després de la decisió del govern espanyol, ja que l'Audiència Provincial de Castelló va suspendre al setembre el seu ingrés fins que l'executiu es pronunciara sobre la mesura de gràcia en un termini d'un any.

El passat 28 d'agost l'expresident de la Diputació de Castelló va sol·licitar l'indult al·legant el seu estat de salut –ja que va ser sotmès a un trasplantament de fetge el 2010–, el fet de no tindre antecedents penals, la seua edat i el temps de la condemna.

En el temps que ha trigat el govern espanyol a resoldre la petició de l'indult, tant l'Audiència de Castelló com l'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia han fet públics els seus escrits per mostrar la seua oposició a la concessió de la mesura de gràcia que haguera evitat que Carlos Fabra entre a la presó.

Fabra assegura estar "tranquil"

Després de conèixer la notícia de la denegació de l'indult, l'expresident de la Diputació de Castelló ha assegurat a Efe que està "tranquil" i ha destacat que no ha sigut condemnat per corrupció, sinó per un delicte fiscal.

En declaracions telefòniques a Efe, Carlos Fabra ha assegurat que desconeixia la notícia i que tant ell com la seua família i el seu entorn "esperaven" que no li seria concedida la mesura de gràcia.

Carlos Fabra, per a qui el fiscal va demanar en un principi 13 anys de presó per delictes de tràfic d'influències, suborn i frau contra la hisenda pública en l'anomenat cas Naranjax –que va investigar a Fabra per presumptament haver beneficiat un empresari aconseguint-li unes llicències a canvi de les quals cobrava unes comissions–, va ser finalment condemnat a quatre anys de presó per delictes fiscals, ja que no es va demostrar que l'expresident de la Diputació haguera fet de mitjancer de l'empresa Naranjax davant alguns ministeris.

Després que el Tribunal Suprem rebutjara el recurs de Fabra, la secció primera de l'Audiència Provincial de Castelló va atendre la petició de l'expresident i va suspendre temporalment el seu ingrés a la presó, mentre el govern espanyol es pronunciava sobre l'indult que havia sol·licitat.

El consell de ministres ha tardat quasi tres mesos a pronunciar-se sobre la petició de Fabra, i ho ha fet de forma desfavorable. Fabra ha assegurat a Efe: "Ens atindrem al que ens hàgem d'atindre", açò és, "el que diga el tribunal sentenciador".

Així mateix, l'expresident ha recordat que ha presentat un recurs davant el Tribunal Constitucional i està a l'espera de la seua resolució. Segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia a Efe, Fabra té la possibilitat de demanar al Constitucional la suspensió temporal de l'ingrés a la presó mentre resol el recurs.

En qualsevol cas, l'Audiència Provincial ha de procedir ara a demanar l'execució de la sentència, la qual estava solament suspesa en virtut del que decidira el consell de ministres sobre l'indult.

En les pròximes setmanes es podria notificar l'ingrés a la presó a l'expresident de la Diputació, encara que si el Constitucional atén una possible petició de suspensió temporal de l'execució de la sentència l'entrada a la presó de Carlos Fabra podria quedar de nou suspesa.

stats