Política 13/09/2017

Un jutjat suspèn l'acte en favor del referèndum a Madrid

Carmena havia cedit un espai a Madrilenys pel Dret a Decidir per a aquest diumenge

Júlia Manresa
3 min
L’Ajuntament de Madrid investiga l’obra dels titellaires

MadridLa suspensió d'actes o preparatius per al referèndum de l'1-O ha arribat a Madrid. La justícia espanyola, a través d'un jutjat contenciós administratiu de Madrid, també va suspendre ahir l'esdeveniment que l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, havia autoritzat en favor del referèndum a la capital espanyola per a aquest diumenge. Segons va avançar aquest dimarts 'El País' i va comprovar l'ARA, el jutjat contenciós administratiu número 3 de Madrid va decidir suspendre'l després que dilluns el PP presentés un recurs. L'acte l'havia organitzat Madrilenys pel Dret a Decidir en suport del referèndum a Catalunya per a aquest diumenge i Carmena havia cedit un espai al centre cultural Matadero.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la resolució, que és ferma i, per tant, no accepta recurs, el jutge argumenta que "la cessió del local indicat implica afavorir un acte de suport a una consulta convocada per una llei suspesa en la seva eficàcia pel Tribunal Constitucional" i apunta que va contra l'article primer de la Constitució espanyola. Tot i que la sentència és ferma, el jutge dona tres dies a la part contrària perquè pugui presentar al·legacions.

A més, sosté que entre els interessos generals als quals ha de servir un bé municipal no hi cap "de cap manera" la "pretensió de realitzar actes públics en favor d'un referèndum il·legal suspès pel TC i que atempta directament i greument contra la unitat d'Espanya".

Un cop coneguda la resolució, ahir a la tarda va comparèixer el portaveu del grup municipal del PP a Madrid, José Luis Martínez-Almeida, per fer pública la seva satisfacció amb la suspensió i aclarir que "la justícia ha posat al seu lloc Carmena amb una interlocutòria demolidora que l'obliga a rectificar".

Segons va dir dilluns Almeida, la resolució hauria de fer posar vermella l'alcaldessa de Madrid, no només per la seva condició de regidora, sinó com a exjutge.

Segons el PP, l'alcaldessa de Madrid és la responsable de cedir un espai per a un acte que incentiva la celebració del referèndum. De fet, l'espai va ser sol·licitat formalment pel número 41 de la llista a l'Ajuntament d'Ahora Madrid, la coalició de l'alcaldessa, Manuela Carmena, segons ha denunciat el PP municipal, fet que ha servit de munició contra l'actual equip de govern del consistori.

El jutge va signar el manifest fundacional de Libres e Iguales

A aquesta polèmica s'hi han sumat els dubtes sobre la trajectòria de José Yusty Bastarreche, el jutge que ahir va suspendre l'acte pel dret a decidir. Segons informa 'Eldiario.es', Yusty va signar el manifest fundacional de la plataforma Libres e Iguales, titulat "España vive un momento crítico", en què s'afirma que "el secessionisme català vol trencar la convivència entre els espanyols i destruir el seu patrimoni més valuós: la condició de ciutadans lliures i iguals". "El secessionisme català s'agermana amb el populisme antieuropeu i promou la derrota de la democràcia espanyola. Evitar aquesta derrota és responsabilitat de tots i la primera obligació dels partits polítics", assegura el manifest.

A més, Yusty també es va mostrar molt crític amb l'equip de Manuela Carmena el gener del 2016: "Pensar que aquesta tropa comanda les nostres ciutats i viles, i pot ser al govern d'Espanya. Si almenys tinguessin un aspecte presentable", informa el rotatiu. Així es va referir al govern de l'Ajuntament de Madrid en un correu electrònic que va enviar al fòrum de la carrera judicial, on participen milers de jutges de tot l'Estat.

stats