PRESSIÓ JUDICIAL
Política 23/10/2015

El jutge envia a la presó el tresorer de Convergència

La Fundació CatDem opta per renunciar a rebre donacions d’empreses al gener

Núria Orriols
3 min
El tresorer de CDC, Andreu Viloca, va ingressar ahir a la presó -incondicional- acusat de sis delictes vinculats amb la corrupció, entre els quals finançament il·legal de partits.

BarcelonaEl 28 d’agost la Guàrdia Civil va escorcollar la Fundació CatDem i el despatx del tresorer de CDC a la seu del partit al carrer Còrsega. Allà hi va trobar una trituradora de papers amb un document al seu interior que ara l’institut armat ha aconseguit reconstruir. La Fiscalia considera que aquesta és una prova “rellevant” per a la investigació -però no clau-, perquè a la capçalera del paper s’hi pot llegir “Teyco”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El risc de destrucció de proves és precisament el que ha valorat el jutge a l’hora de decretar la presó incondicional per al tresorer de CDC, Andreu Viloca. D’aquesta manera, el responsable de finances ingressa a la presó de manera cautelar, a petició de la Fiscalia Anticorrupció, acusat de sis delictes vinculats a la corrupció: suborn, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal de partits, alteració de preus en concursos i subhastes públiques i falsedat en document mercantil. Tot això la vigília del dia en què Artur Mas donarà explicacions pel cas del 3% al Parlament. Ho farà avui a les 10.30 h.

El tresorer de CDC, que va passar ahir a disposició judicial, es va negar a declarar davant el jutge instructor, acollint-se al seu dret a no fer-ho, després d’haver passat la nit en dependències policials a la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona. Dimecres Viloca va ser present a l’escorcoll de la seu de CDC, que va durar més de 12 hores, i després també va haver d’acompanyar -detingut- els agents al seu domicili per buscar possible documentació vinculada amb el cas.

L’advocat de l’acusat, Xavier Melero, va anunciar que recorreria la decisió del magistrat -d’enviar el seu client a la presó- perquè la considerava una mesura “exagerada”. El lletrat va explicar que, davant el jutge Viloca, havia actuat amb “la serenitat de la persona que té la consciència tranquil·la, de qui no ha fet res malament”. Al seu torn, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va coincidir amb l’advocat del partit, en una entrevista a la Cadena SER, a titllar l’empresonament d’“innecessari” i “desproporcionat”. Alhora, va definir com a “inaudita” la coincidència entre els arguments del jutge i el ministeri públic.

Els dos empleats, en llibertat

Per contra, els dos treballadors del partit que van ser detinguts juntament amb Viloca van quedar en llibertat amb càrrecs. Tant l’exgerent i secretari del patronat de la CatDem Carles del Pozo com l’administrativa Anna Dolors Benítez estan a l’espera de ser citats com a imputats per declarar per la seva implicació en suposats pagaments de comissions il·legals a CDC. Els dos empleats del partit, així com la resta de detinguts -entre els quals hi ha diversos empresaris-, també havien passat la nit en les dependències de la Guàrdia Civil.

Quina és la reacció de CDC després dels escorcolls? Rull va anunciar ahir que “ni la Fundació CatDem ni el partit” acceptaran més donacions d’empreses, a partir del mes de gener. De fet, els partits polítics ja fa temps que no poden rebre aquest tipus de donacions, d’acord amb la llei vigent. “Per molt impecables que siguin les donacions, que ho són, aquesta és una decisió que assumim”, va afirmar Rull, que va afegir taxativament: “Només volem finançar-nos a través del mecanisme públic i cívic”.

Un total d’onze detinguts

El que va començar com un cas de presumpta corrupció local, denunciada per una regidora d’ERC a Torredembarra, s’ha transformat en una macroinvestigació que implica diversos ajuntaments, una desena de constructores, la Fundació CatDem i CDC. Si bé dimecres hi havia deu detinguts, ahir la Guàrdia Civil va elevar la xifra a onze: amb el director de desenvolupament d’Urbaser a Catalunya, Jordi Durán, detingut a l’aeroport de Madrid quan tornava d’un viatge, pel presumpte cobrament de comissions il·legals per a CDC a canvi d’obra pública.

stats