Política 09/10/2013

Fins a 10 manifestacions conviuran aquest dissabte a Barcelona pel 12-O

La unitat d'Espanya es reclamarà des de la plaça Catalunya, amb l'assistència del PP i Ciutadans. Els antifeixistes es concentraran a la plaça Universitat, la plaça Sant Jaume i Sants. Els ultres aniran a la plaça Espanya i Montjuïc, tot i que algun grupuscle es podria desplaçar al centre

Isaac Salvatierra
3 min
Milers de persones han omplert la plaça de Catalunya / AFP

BarcelonaLa conselleria d'Interior té constància de fins a 10 manifestacions convocades aquest dissabte a Barcelona amb motiu del 12-O. Els organitzadors estan obligats a informar les autoritats de les concentracions. No necessiten una autorització explícita, però el Govern sí que les pot prohibir si hi detecta algun risc, com ha passat amb la manifestació ultra convocada a la plaça de Sants i que al final arrencarà a la plaça Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La plaça Espanya és justament un dels punts calents d'aquest 12-O a la capital catalana. S'hi aplegaran els ultres, que aniran en processó fins a Montjuïc. A la plaça de Sants, la plaça Sant Jaume i la plaça Urquinaona s'hi concentraran al llarg del dia els moviments antifeixistes i independentistes. Interior ha prohibit justament que la marxa d'ultradreta comencés a Sants per evitar incidents. L'acte que es preveu més multitudinari és el de plaça Catalunya. El departament d'Interior ha rebut la trucada de fins a cinc entitats diferents –moltes d'elles vinculades– comunicant concentracions aquest dissabte al migdia al centre de Barcelona per defensar la unitat d'Espanya. Com l'any passat, el PP i Ciutadans ja han dit que hi aniran. També hi assistirà el grup antisistema d'ultradreta Casal Tramuntana. El que no ha estat comunicat oficialment als Mossos és l'acte antifeixista de la plaça Universitat, a poca distància de la mobilització pro 12-O.

La conselleria d'Interior té constància de les següents concentracions:

Barcelona

  • 08.00 h, plaça de Sants. Des de les 8 del matí, diversos col·lectius aplegats sota el lema 'No al feixisme #No12oSants' han previst un esmorzar gratuït i diverses activitats a la plaça de Sants per impedir la presència neonazi al barri. Els organitzadors han fet una crida per rebre el suport de tota la ciutat de Barcelona.
  • 10.30 h, plaça Catalunya. La plataforma Som Catalunya, Somos España ha comunicat a la conselleria d'Interior una concentració per a aquesta hora a la plaça de Catalunya. L'entitat en realitat està vinculada al Moviment Cívic 12-O i la convocatòria pública de la mobilització s'ha fet a les 11.30 h al carrer Aragó, des d'on arrencarà una marxa que a les 12 hores acabarà a plaça Catalunya.
  • 11.00 h, plaça Espanya. Convoca la plataforma La España en Marcha, que aglutina la Falange, Nudo Patriota, Alianza Nacional, Movimiento Católico Español i Democracia Nacional −un dels detinguts a l'atac de la seu cultural del Govern a Madrid per la Diada n'és membre–. El recorregut acaba a la plaça de Sant Jordi, a Montjuïc, a les 12 hores, on els dirigents de les diverses organitzacions d'extrema dreta faran els discursos. Aquest acte ultra se celebra des de l'any 1983. En principi s'havia sol·licitat començar la marxa a Sants, però Interior ho ha prohibit per no coincidir amb la concentració antifeixista que s'hi ha convocat.
  • 11.30 h, carrer Aragó amb passeig de Gràcia. Manifestació convocada per l'associació Moviment Cívic 12-0. El recorregut acaba a les 12 hores a la plaça de Catalunya. És el col·lectiu que pretenia encerclar la Sagrada Família per la Diada, durant la Via Catalana, però que al final va desconvocar l'acte.
  • 12.00 h, plaça Catalunya. L'Associació Moviment Cívic d'Espanya i Catalans, en defensa de la unitat espanyola, vinculada al Moviment Cívic 12-O, també ha comunicat a la conselleria d'Interior la concentració de les 12 hores. A la manifestació han confirmat l'assistència el PP o Ciutadans però també la Plataforma per Catalunya i el grup ultra del Clot Col·lectiu Tramuntana.
  • 12.00 h, plaça Catalunya. A la mateixa hora que la concentració del Moviment Cívic 12-O hi ha convocada la concentració en un altre punt de la plaça Catalunya de la plataforma España y Libertad.
  • 12.00 h, plaça Catalunya. L'associació Cruz de San Andrés por la Vida y la Familia també ha comunicat a Interior una concentració al migdia a la plaça de Catalunya.
  • 12.00 h, plaça Universitat. A pocs metres de l'acte central del moviment antiindependentista, la Plataforma Antifeixista ha convocat una concentració a les 12 h a la plaça Universitat. L'acte s'inclou dins d'unes jornades antifeixistes d'abast europeu, que també sota el lema '12-O: Res a celebrar' començaran aquest divendres a Can Batlló, a Sants. A partir de les 17.30 h s'han previst els parlaments de representants de l'Antifaschistische Aktion Berlin, la Coordinadora Antifeixista de Madrid, Varsòvia Antifa i de l'escriptor i militant antifeixista rus Petr Silaev. L'acte no s'ha comunicat oficialment a la conselleria d'Interior.
  • 17.00 h, plaça Sant Jaume. Concentració antifeixista i de protesta contra el "genocidi als pobles indígenes d'Amèrica". La convoca la Federació d'Entitats Llatinoamericanes. La Plataforma 12 d'Octubre, Res a Celebrar ha convocat públicament una concentració a la plaça Sant Jaume a les 19 hores.
  • 18.00 h Plaça Urquinaona. Concentració convocada per un particular, David Castillo. Interior no en té més detalls.

Girona

  • 12.00 h, Parc Domeny de Girona. Concentració per una declaració unilateral d'independència per aclamació popular. Hi ha activitats previstes de 12 a 20 hores.

Tarragona

  • 18.00 h, Rambla Nova de Tarragona. Concentració antifeixista convocada per l'Esquerra Independentista (Arran, SEPC, Alerta Splidària, Endavant, CUP...), el sindicat CGT, Revolta Global i Co.Bas, entre d'altres col·lectius.
stats