Política 17/04/2017

Marta Pascal descarta reeditar JxSí i veu ERC còmoda en un tripartit d'esquerres

La coordinadora general del PDECat diu en una entrevista a 'El Punt Avui' que "hauria preferit altres companys de viatge" en comptes de la CUP, i els anticapitalistes li responen que sempre diuen això des del 27-S "per tapar tot el merder que tenen a casa"

Ara
3 min
Marta Pascal: “Nosaltres volem el centre, i ERC, l’hegemonia de l’esquerra”

BarcelonaLa coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, descarta que en unes hipotètiques noves eleccions a Catalunya es reediti la coalició Junts pel Sí (JxSí), formada majoritàriament per la llavors Convergència -ara PDECat- i Esquerra: "ERC ja ha dit que no, i dos no ballen si un no vol".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Nosaltres tampoc en som partidaris, perquè seria assumir que el procés [independentista] no anirà bé o que fa falta més temps", assegura en una entrevista a 'El Punt Avui' publicada aquest dilluns.

Per a Pascal, JxSí és "un artefacte excepcional" per al moment polític actual però no té viabilitat futura, i afegeix que veu ERC "molt còmoda" amb la CUP i els comuns, cosa que podria portar a un tripartit d'esquerres.

"A determinats sectors de l'esquerra tenen molta salivera per fer plantejaments de tripartits", afirma, alhora que recorda l'acte de commemoració de la Diada de Sant Boi de Llobregat (Barcelona) al setembre, en el qual van participar el vicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, la diputada de la CUP Anna Gabriel i el diputat de Catalunya Sí que es Pot i secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin. "Allà vaig veure una ombra de tripartit", apunta Pascal.

Alguna cosa no va fer bé Junts pel Sí

Pascal reconeix que la situació de minoria de JxSí -62 diputats de 135- dificulta la governabilitat, ja que els obliga a dependre de la CUP, i apunta que "alguna cosa no va acabar fent bé JxSí per no obtenir algun diputat més".

Així mateix, recorda que el PDECat i la CUP tenen les seves diferències, i conclou: "Hauria preferit altres companys de viatge".

"Els plantejaments polítics i de país de la CUP són més per fer la revolució que no per fer la independència", afegeix.

La resposta de la CUP

La diputada de la CUP Mireia Boya no ha trigat gaire a respondre a les paraules de Pascal. "És una reacció per tapar tot el merder que tenen a casa", ha etzibat Boya als micròfons de Catalunya Ràdio. "Una manera que han utilitzat sempre, ja des del 27-S, per xutar endavant els problemes a casa és acusar la CUP que posem pals a les rodes", ha insistit la diputada de la CUP, que no ha volgut fer més sang i ha estès la mà al PDECat: "Acabem la feina, no tenim cap altre remei que continuar junts per guanyar el referèndum. Els canvis que estem fent requereixen que caminem plegats cap a la independència", ha reflexionat en veu alta Boya.

La diputada anticapitalista també ha carregat durament contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a qui ha acusat directament de no voler el referèndum. "Ella vol una altra cosa, no el vol, aquest referèndum, i ja s'ha posat en evidència", ha afirmat la diputada de la CUP, que ha recordat les declaracions de Colau a la cadena Al-Jazeera en què afirmava que si guanyés el 'sí' en un referèndum no significaria que la independència es declarés immediatament. "En un referèndum, si guanya el 'sí', el resultat és vinculant i es declara la independència. No hi ha més", ha manifestat amb sorpresa Boya. "O acceptem tots les regles del joc o res. Em semblen unes declaracions molt poc democràtiques per part de Colau", ha assenyalat la diputada de la CUP, que ha demanat al Govern que no pacti amb els comuns "un altre 9-N". "No acceptarem qualsevol altra cosa que no sigui un referèndum vinculant", ha reblat Boya, que ha recalcat una vegada més la urgència de fixar una data i una pregunta perquè pugui començar de forma immediata la campanya pel 'sí'.

stats